Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Repüléstudományi konferenciát tartottak Szolnokon

Szöveg: Galambos Sándor |  2012. április 14. 9:08

Tizenötödik alkalommal rendezett tudományos konferenciát a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar Katonai Üzemeltető és Logisztikai Intézet Katonai Repülő és Légvédelmi Tanszéke. Az április 12-én, csütörtökön Szolnokon megtartott rendezvényre több mint 120 résztvevő érkezett, a tanácskozást dr. Palik Mátyás alezredes, a tanszék vezetője nyitotta meg. A plenáris ülésen három előadás hangzott el, majd a résztvevők nyolc szekcióban folytatták a munkát.

Korábban még sosem tapasztalt érdeklődés kísérte az idei repüléstudományi konferenciát Szolnokon. A rendezvényen a kutatók megismerhették egymás tudományos eredményeit, és megvitatták az egyes szakterületek közti lehetséges kapcsolódási pontokat, amelyek a kutatás egy későbbi fázisában az együttműködés alapjául szolgálhatnak.

Dr. Szilvássy László okleveles mérnök alezredes, egyetemi docens, a rendezvény szervezője a honvedelem.hu-nak elmondta: kilencven regisztrált tudományos cikkel és előadóval az idei konferencia volt az eddigiek közül a legnagyobb. A résztvevőknek először a Budapesti Műszaki Egyetemről érkezett Varga Lajos villamosmérnök tartott előadást az első magyar szatellit, a MASAT-1 világűrbe juttatásának körülményeiről és működésének eddigi tapasztalatairól.

Ezt követően Szabolcsi Róbert okleveles mérnök ezredes adott tájékoztatást a Nemzeti Közszolgálati Egyetem és az Óbudai Egyetem közös pályázatáról, majd Székely Zoltán, a HungaroControl biztonsági igazgatója tartott repülésbiztonsági előadást „A Just Culture Magyarországon"  címmel.

A plenáris ülést követően a résztvevők szakmai csoportokban folytatták a tanácskozást. A repülő-műszaki, a légierő-alkalmazás, a repülésmeteorológia és repülésbiztonság, a civil-katonai partnerség, a hallgatói, az UAV (pilóta nélküli repülőeszközök), a katonai műszaki és a multidiszciplináris szekciókban összesen hetvenhat előadás hangzott el. A munkaszekciók mellett egy úgynevezett poszterszekciót is létrehoztak: tizenegy tudományos cikk rövidített változatát falitáblákon mutatták be a résztvevőknek.

Fotó: dr. Szilvássy László alezredes és a szerző