Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Ejtőernyős tragédiára emlékeztek Jutaspusztán

Szöveg: Kálmánfi Gábor |  2012. április 14. 8:06

1941. április 12-én, felszállás közben, nem messze az egykori veszprémi katonai repülőtértől zuhant le a magyar légierő Savoya Mechetti SM–75 típusú repülőgépe. A délvidéki bevetésre induló gép fedélzetén tartózkodó ejtőernyősök és a repülőgép személyzetének nagy része azonnal életét vesztette. A hetvenegy évvel ezelőtti tragédiára április 13-án emlékeztek a jutaspusztai emlékműnél.

1595934308
Gráczki László nyugállományú alezredes, a megemlékezést szervező Veterán Repülők és Ejtőernyősök Veszprémi Egyesületének elnökségi tagja beszédében felelevenítette a tragédia részleteit és elmondta: összesen 15-en menekültek meg az azonnali tűzhaláltól, de közülük is hárman még egy napon belül meghaltak.

Hallhattuk: a tragédia bekövetkeztéig az akkori 1. honvéd ejtőernyős-zászlóalj megalakításától kezdve két és fél év sem telt el. Pedig – fogalmazott Gráczki László – vitéz Bertalan Árpád őrnagy, a zászlóalj megálmodója hitt abban, hogy létre lehet hozni egy nagyon jól felkészült, jól felszerelt és ütőképes alakulatot, amely bárhol, bármilyen körülmények között  alkalmazható.

„Ide csak a legjobbak kerülhettek be, és ez óriási önbizalmat adott a kiválasztott ejtőernyősöknek. A tragédia azonban megpecsételte a teljes ejtőernyős-zászlóalj sorsát" – mondta a nyugállományú alezredes.

Az emlékműnél koszorút helyezett el többek között Szücs József mérnök ezredes, az MH Légi Vezetési és Irányítási Központ parancsnoka és Labudek Péter alezredes, az MH 54. Veszprém Radarezred parancsnokhelyettese is.

A katasztrófában tizenhat ejtőernyős és négy repülős veszítette életét.

1595934308

Fotó: A szerző felvételei