Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A Budapesti Honvéd háromszoros bajnokát gyászolja a magyar labdarúgás

Szöveg: MTI, Teszler Vendel | Fotó: a Budapest Honvéd FC facebook oldala |  2022. december 26. 15:54

Hatvanhárom évesen elhunyt Fitos József, a Budapesti Honvéd volt válogatott labdarúgója. A hírt családja a közösségi médiában közölte. Hozzátették: az elhunyt „közel egy évig bátran küzdött egy súlyos betegséggel”, és december 23-án, pénteken „családja szerető körében távozott”.

2022.12.26. Fitos_Bp.Honvéd kép

1987 novembere.

A brazilok elleni 3-0-s diadal után, Mexikó sokkját követően újra focicsoda történik!!! Nézem a meccset a tévében és nem akarok hinni a szememnek. Egy kicsivel több mint félóra telik el és a Honvéd már 3-0-ra vezet a Panathinaikosz ellen az UEFA-kupában. Na, holnap lesz miről beszélni Józsi barátommal a suliban. Honvéd szurkolóként most szárnyal. Kovács Kálmán is, egyszerűen szuper…, két gól az első félidőben.

Mi lesz itt?

Kezdődik a második, s még mindig milyen jól játszunk. Fodor, Sallai, Gyimesi, Sikesdi és Fitos… Fitos Józsi megállíthatatlan ma. Ez hihetetlen! Álomfoci, Kovács Kálmán! Újabb két gólt lő. Már 5-0!!! Továbbjutottunk. Felesleges a visszavágó.

Még félóra hátravan, de minek? Jó, jó, ők is lőnek egyet. Kit érdekel? Jaj, szegény Disztl Peti, látom, mérges, kár volt azért a második bekapott gólért a végén.

Nem baj, 5-2!!! Mekkora!

Hallottam erről a görög csapatról, régebben Puskás is volt az edzőjük, meg valaki beszélt valami görög tűzről, de nem lesz gond Athénban. Három gólt sosem hoznak be.

Két hét múlva.

Végre itt a visszavágó. Összeszorul a torkom. A képernyőn keresztül is elviselhetetlen a hangzavar a stadionban. Jézusom, hány néző van itt? Nyolcvanezer… Egy kupameccsen??? A Bozsikban 15 ezer a teltház. Őrülten szurkolnak. Bent is van az első görög gól, szinte felrobban a tévé. Én nem tudom, lehet, hogy egész Athén. Így érzem. Nem baj, csináljuk, játsszuk, amit kell. Jaj, bent van a második, húúú… Szünet.

Itt a harmadik, 3-0 oda. Már a görögök a továbbjutók... De jövünk előre, ívelés, Fitos megkapja, elhúzza, lő. Góóóóól!!! Hirtelen csend, Fitos Józsi fut, szalad. A görög szurkolók felé, aztán a futópálya széléről visszafordul… Őrület. Hát, tényleg az. Csak továbbmegyünk!

De miért?

4-1, 5-1. S Fitost kiállítják, a mai legjobbunkat, búcsúzunk, nincs tovább…

* * *

Fitos József 1978-ban Zalaegerszegen kezdte meg felnőtt karrierjét, majd a Haladásban vált ismert játékossá, a szombathelyieknél 1980 és 1985 között szerepelt. Útja a korszak sikercsapatához, a Bp. Honvédhoz vezetett, amellyel a nyolcvanas évek második felében háromszor lett bajnok, egyszer pedig kupadöntőt játszhatott. A kispesti időszak után Görögországban légióskodott (Panathinaikosz, Panioniosz), majd rövid ideig az Újpestben, illetve alsóbb osztályban futballozott. Később éveken át edzőként dolgozott.

A válogatottban 1985 és 1989 között 12 alkalommal szerepelt.