Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A Bundestag jóváhagyta az afganisztáni AWACS-misszióban való német közreműködést

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. március 26. 10:38

A német hadsereg a jövőben részt vesz az Afganisztán feletti AWACS-felderítő repülésekben. Erről döntött pénteken nagy többséggel a Bundestag. Az erre vonatkozó határozati javaslatot a konzervatív-liberális kormánykoalíció terjesztette a német parlament alsóháza elé. Angela Merkel kancellár szerint a lépés azt a célt szolgálja, hogy ily módon tehermentesítsék a Líbia elleni katonai hadműveletben résztvevő szövetségeseket.

Az észak-afrikai ország elleni katonai akcióban Németország nem közreműködik, amiért nyugati partnerei – elsősorban az Egyesült Államok, Franciaország és Nagy-Britannia – részéről heves bírálatok érték. Berlin elutasította a bírálatokat, hangoztatva, hogy a Líbiára vonatkozó ENSZ-határozat alapvető céljaival egyetért, de a katonai akciót túl kockázatosnak tartja. Közölte ugyanakkor, hogy a szövetségeseit közvetett módon igyekszik támogatni.

Az afganisztáni AWACS-misszióban mostantól való német közreműködés e támogatás része.

A Bundeswehr 2001 óta vesz részt az afganisztáni nemzetközi biztonsági erő kötelékében, az AWACS-federítő repülésekben való részvételre azonban az érvényben lévő parlamenti mandátum nem terjedt ki. Ezért volt szükség a Bundestagban való szavazásra, amelynek során a kormánykoalíció képviselői mellett az ellenzéki szociáldemokraták is a tervezet mellett voksoltak. Az ugyancsak ellenzéki Zöldek képviselőinek nagy része a részvétel ellen szavazott, úgy vélekedve, hogy az előterjesztés nem csupán tartalmában helytelen, hanem rossz időben álltak azzal elő. A környezetvédők szerint Németországnak inkább a Líbia elleni fegyverembargó betartásában kellene közreműködnie.

Élesen bírálta a Bundestag határozatát az ellenzéki reformkommunista Baloldal pártja, azzal vádolva a kormányt, hogy – mint fogalmazott – az egyik háborút a másikra cserélte.

A parlamenti határozat értelmében az AWACS-küldetés céljából Bundeswehr 300 katonát vezényel Afganisztánba. Jelenleg 5000 német katona állomásozik az ázsiai országban.

Guido Westerwelle külügyminiszter a Bundestagban a pénteki szavazáskor megerősítette: a döntés ellenére Németország tartani kívánja magát ahhoz az elhatározásához, hogy az év végén megkezdi csapatainak kivonását Afganisztánból.