Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Bővül a katari AW139-es helikopter flotta

Szöveg: honvedelem.hu / haborumuveszete.hu |  2011. március 26. 12:36

Az AgustaWestland a napokban jelentette be, hogy a katari fegyveres erők szerződést írt alá három darab, AW139 típusú közepes, ikerhajtóműves helikopter megvásárlásáról, mely a gépek leszállításán túl magába foglalja a teljes logisztikai támogatás biztosítását is. Az AW139EMS (Emergency Medical Service) konfigurációjú forgószárnyasokat Katar légiereje fogja üzemeltetni.

A típusra leadott újabb megrendelésével Katar az AW139-esek egyik legnagyobb közel-keleti üzemeltetője lesz, hiszen a közelmúltban aláírt szerződés mellett már 2008-ban is az AgustaWestland többfeladatú helikopterét választották. Három évvel ezelőtt 18 darabot vásároltak az AW139-esből, melyek közül néhányat már le is szállított a gyártó.

A fennmaradó példányokat várhatóan 2012 elejéig veheti át Katar.

Kategóriájában a legnépszerűbb típusként számon tartott AW139-esből napjainkban már több mint 350 darab teljesít szolgálatot például EMS/SAR, különböző szállítási, hatósági és határfelügyeleti feladatkörökben. 50 ország 140 vásárlójától ez idáig több mint 500 darabra érkezett megrendelés, ennek közel negyede érkezett a Közel-Keletről.