Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A dán kormányfő lehet az új NATO főtitkár

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2009. március 22. 8:07

Anders Fogh Rasmussen dán miniszterelnököt támogatja az Egyesült Államok a NATO-főtitkár tisztségére szóba jött jelöltek közül – mondták szombaton Brüsszelben diplomáciai, illetve amerikai források.

NATO-körökben úgy tudni, hogy az 56 éves, liberális Rasmussen már bírja a németek, a britek és a franciák támogatását is. Az amerikaiak eszerint eddig azért haboztak, mert esélyesként tartották számon Peter MacKay kanadai védelmi minisztert is.

Most az Egyesült Államok tudtára adta a szövetségeseknek, hogy Rasmussent támogatja. Előzőleg James Jones amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó Koppenhágában járt, és megbeszélést folytatott a dán kormányfővel.

A holland Jaap de Hoop Scheffer NATO-főtitkár megbízatása július 31-ikén jár le. A szövetségen belül korábban azt mondták, jó lenne, ha az április 3-4-i strasbourg-kehli NATO-csúcsra sikerülne megállapodni az új főtitkár személyében.

Hozzátették, hogy az se nagy baj, ha ez addigra nem kristályosodik ki, de május vége felé már mindenképpen kívánatos lenne a megegyezés.

A döntéshez mind a 26 tagállam egyetértése szükséges. Rasmussennel szemben korábban felvetődött, hogy a muszlim többségű Törökország esetleg nem támogatná, mert Dániában jelentek meg 2006-ban azok a nagy port felvert sajtókarikatúrák, amelyek kigúnyolták Mohamed prófétát. Rasmussen nem volt hajlandó bocsánatot kérni a karikatúrák miatt. Egy NATO-diplomata vélekedése szerint azonban a törökök nem akarnak magukra maradni az ellenkezésükkel.

Anders Fogh Rasmussen 2001 óta áll a dán kormány élén. A 2003-as dán EU-elnökség idején nagy szerepe volt abban, hogy megállapodás született az unió tíz volt kommunista országgal – köztük Magyarországgal – történő kibővítéséről. Támogatta az Irak elleni 2003-as inváziót, katonákat is küldött, miként Afganisztánba is, ahol jelenleg 750 dán katona harcol a tálib lázadók ellen.

Elemzők szerint Rasmussentől, ha NATO-főtitkár lesz, azt lehet várni, hogy egyfelől az európai-amerikai, másfelől a NATO-EU kapcsolatok erősítésén is fog dolgozni.