Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A dandár napját ünnepelték

Szöveg: Kun-Orosz Adrienn | Fotó: a szerző felvételei |  2021. június 30. 10:33

Mária Terézia, vitéz uzsoki báró Szurmay Sándor és Schweidel József vezérőrnagy emléke előtt tisztelegtek az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár (MH BDH) katonái és honvédelmi alkalmazottai június 28-án, a Petőfi laktanyában.

bhd_dandár (2)

A rendezvény koszorúzással kezdődött a laktanya díszkertjében. Az emlékműveknél Mudra József ezredes, az alakulat parancsnoka és Baráth Ernő dandártábornok, az MH Katonai Rendészeti Központ parancsnoka mellett - a Szurmay család nevében - Serf András is elhelyezte a megemkékezés virágait.

bhd_dandár (6)

A koszorúzást követő állománygyűlésen felolvasták Benkő Tibor honvédelmi miniszter és dr. Ruszin-Szendi Romulusz vezérőrnagy, a Magyar Honvédség parancsnokának köszöntő levelét, majd dr. Töll László ezredes, az MH Tartalékképző és Támogató Parancsnokság, Hátországvédelmi Igazgatóság, Társadalmi Kapcsolatok Főnökségének főnöke mondott ünnepi beszédet. Elhangzott: azért személyes számára ez az alakulat, mert megadatott számára, hogy évekkel ezelőtt közreműködhetett a Szurmay névválasztásban és a szobrok állításában. „Miért szükséges Mária Terézia szobra ennek a magyar alakulatnak a központjába? Azért, mert névadója a dandár egyik jogelőd szervezetének, másrészt pedig felhívja a figyelmet arra, hogy hajlamosak vagyunk kidobni azokat a katonahőseinket az emlékezetből, akik a Habsburg Birodalom érdekében ontották a vérüket” - mondta.

bhd_dandár (11)

Az állománygyűlés elismerések átadásával folytatódott. A dandár parancsnoka - többek között - átadta a Szurmay gyűrű arany változatát is. Idén ezt az elismerést Szücs Péter alezredes, az MH BHD 32. Nemzeti Honvéd Díszegység megbízott parancsnokhelyettese vehette át.

bhd_dandár (13)

A rendezvényt a 32. NHD Budapesti Helyőrség Zenekara és az MH BHD Központi Zenekara közös ünnepi műsora zárta.