Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Felkészülés vízen és szárazföldön

Szöveg: Kapás Viktor István hadnagy | Fotó: a szerző és Somogyi András törzsőrmester felvételei |  2021. június 30. 9:19

Az MH KFOR kontingens 25. váltásába tervezett katonák, a missziós felkészítés következő szakaszába lépve megkezdték a kötelékszintű tömegkezelési eljárások gyakorlását, illetve a felderítő szakasz sikeresen befejezte a „Vízi Kiképzés 2021” elnevezésű feladatot.

2021_06_21-25 Vizi kiképzés 2021_005

A tömegkezelési feladatok alapjainak sikeres elsajátítását követően a manőverszázadok – a tartalékos katonákkal kiegészülve - megkezdték a kötelékszintű kiképzéseket. A raj-, szakasz- és századszintű foglalkozásokon különböző szituációkra való reagálásokat gyakoroltak - többek között az utak, útkereszteződések és tereken alkalmazandó mozzanatokat, valamint kisebb csoportokkal szembeni tevékenységeket.

A kiképzés során külön figyelmet szenteltek a parancsnokok felkészítésére, hogy képesek legyenek gyors döntések meghozatalára, váratlan helyzetek kezelésére, valamint a kötelék szakszerű és feladatorientált vezetésére.

2021_06_24 CRC kötelék felk_009

A kontingens váltásába tervezett felderítő szakasz  június második felében a Tiszán és a Kurca folyón teljesítette a „Vízi Kiképzés 2021” elnevezésű feladatot, együttműködve a szentesi MH 37. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred felderítő katonáival.

A feladat során gyakorolták a vízi akadályok felderítését, leküzdésének módjait, illetve különböző paramétereinek megállapítását, mindemellett elsajátították a rendszeresített és szükségeszközök alkalmazását. A kiképzés zárásaként alegységkötelékben folytattak folyóakadály felderítést és annak leküzdését.

2021_06_21-25 Vizi kiképzés 2021_010

A kontingens tagjai a következő időszakban komplex tömegkezelési feladatokon, törzsfelkészítésen, fire phobia (tűziszony leküzdése) kiképzésen és a zárógyakorlatra való felkészülésen fognak részt venni.