Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A dél-koreai elnök japán bocsánatkérést sürget

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. augusztus 15. 12:36

A dél-koreai elnök szerint a japán császárnak előbb bocsánatot kell kérnie a Koreai-félsziget japán háborús megszállásáért, ha valóban el kíván látogatni Dél-Koreába. Erről Ri Mjong Bak elnök augusztus 14-én, kedden beszélt Szöulban, egy nappal az előtt, hogy Dél-Koreában hivatalosan megemlékeznek a Koreai-félsziget felszabadulásának 67. évfordulójáról.

Nincs szükség arra, hogy a japán császár ellátogasson a Koreai Köztársaságba, ha nem talál megfelelő szavakat a történelmi múlt miatti bocsánatkérésre – fogalmazott Ri Mjong Bak. Az államfő közvetve ismét elutasította Akihito korábbi, még 1990-ben elhangzott nyilatkozatát, amelyben a császár mindössze sajnálkozását fejezte ki a japán megszállás miatt.

Akihito császárt maga Ri Mjong Bak hívta meg dél-koreai látogatásra 2010-ben, a Koreai-félsziget japán megszállásának 100. évfordulóján, és ezt megbékélési gesztusnak szánta. Tokió hivatalosan nem reagált a meghívásra.

Megfigyelők szerint a dél-koreai elnök mostani nyilatkozata tovább élezheti a diplomácia feszültséget a két ország között azt követően, hogy Ri Mjong Bak a közelmúltban látogatást tett a Dél-Korea által ellenőrzött, de Japán által is magáénak követelt japán-tengeri szigeteken. A vizit diplomáciai botrányt okozott Szöul és Tokió között.

A Koreai-félsziget japán megszállása 1910 és 1945 között tartott. A japán megszállást a lakossággal szemben elkövetett durva atrocitások kísérték.

Fotó: AFP

Címkékévforduló