Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Magyar katonák sikere a boszniai hegyekben

Szöveg: Révészné dr. Markovics Zita hadnagy |  2012. augusztus 15. 13:47

Nyolc nemzet részvételével tartották meg az idei katonai terepfutóversenyt a Bosznia-Hercegovina Visoko települése közelében található híres Visočica hegyen. A július végi 6. International Mountain Running Race elnevezésű bajnokságra a magyar válogatott tagjaként Bálintné Csáki Éva szakaszvezető, az MH 5. Bocskai István Lövészdandár katonája is eljutott.

A dandár hódmezővásárhelyi helyőrségében szolgálatot teljesítő katona az áprilisban megrendezett MH-bajnokság hatezer méteres versenyszámában a második helyet szerezte meg, így kapott meghívást a válogatottba.

A Visočicán 12,2 kilométert kellett megtenni a nyolcfős – négy nőből és négy férfiból álló – csapatnak, legyőzve az 1000 méteres szintkülönbséget.

Bálintné Csáki Éva a következőképpen emlékszik vissza a nem mindennapi megpróbáltatásra: „Délelőtt 10 órakor rajtoltunk, a taktika az volt, hogy 10 kilométerig – a murvás szerpentinen – beosztjuk az erőnket. Egyenletesen, az erőnket tartalékolva futunk, hogy maradjon kapacitásunk az utolsó két kilométerre. Utólag kiderült, nem volt rá szükség, hiszen a terepviszonyok 10 kilométer után nem tették lehetővé a futást. Az erdős, keskeny csapáson, majd az utolsó 1200 méter kopár sziklás részein erőltetett menetben jutottunk fel a hegytetőre. A magyar női indulók közül negyedikként, 1 óra 45 perc alatt értem célba, a csapat a második helyért járó kupát hozta haza."

A mintegy kétszáz civil és katona induló között a Magyar Honvédség férficsapata az első helyen végzett. Országunk első alkalommal szerepelt a versenyen, s jövőre is számítanak részvételünkre.