Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Panetta: Izrael még nem döntött az Irán elleni katonai csapásról

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. augusztus 15. 14:52

Leon Panetta amerikai védelmi miniszter tudomása szerint Izrael még nem döntött arról, hogy megtámadja-e Iránt. Panetta hangsúlyozta: katonai akcióra csak végső esetben kerülhet sor, és még van idő kivárni, hogy a Teherán ellen hozott nemzetközi szankcióknak és a diplomáciai nyomásnak lesz-e eredménye.

Az amerikai védelmi miniszter ezt azután nyilatkozta, hogy az izraeli sajtóban az elmúlt napokban olyan híradások jelentek meg, miszerint a zsidó állam szinte végérvényes döntést hozott a katonai csapásról, amelyre még a novemberi amerikai elnökválasztás előtt sor kerülhet.

Micheal Oren, Izrael amerikai nagykövete augusztus 13-án, hétfőn elismerte, hogy „Izrael órája gyorsabban ketyeg, mint Washingtoné".

Izraeli vezetők a közelmúltban többször leszögezték: nem engedhetik meg, hogy Irán atomfegyverhez jusson, ezért szükség esetén katonai csapást fognak mérni az iszlám köztársaság nukleáris létesítményeire.

Teherán azt állítja, hogy atomprogramja békés célokat szolgál, ezt azonban a nyugati nagyhatalmak és a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség kétségbe vonja.

Martin Dempsey tábornok, az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnöke ugyanakkor arra figyelmeztetett, hogy egy izraeli légicsapás nem lenne képes felszámolni az iráni atomprogramot, legfeljebb annak késleltetésére lenne elegendő.