Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A digitalizációé a jövő

Szöveg: Kálmánfi Gábor | Fotó: a szerző felvételei |  2022. április 30. 7:30

„Építőipari digitalizáció – lehetőségek az üzemeltetésben” címmel rendezték meg a Katonai Építésügyi Konferenciát április 25-26-án, Balatonakarattyán, az MH Rekreációs, Kiképzési és Konferencia Központban.

Építésügyi konferencia (2)

A rendezvény megnyitóján dr. Gulyás András ezredes, a HM Hatósági Főosztály vezetője elmondta: a konferencia célja, hogy a sajátos építményfajták körébe tartozó honvédelmi, katonai, valamint a nemzetbiztonsági célú építmények hatósági eljárásaiban részt vevő szakhatóságok, beruházók, építtetők, tervezők, valamint az építőipari kivitelezéssel foglalkozó, illetve a honvédségi objektumok üzemeltetését végző szervezetek képviselőnek naprakész, modern információkat adjanak át az építőipar és az üzemeltetés digitalizációjának lehetőségeiről. Kérdésünkre az ezredes kiemelte: a digitális támogató szoftverek, modern eljárások nem csupán a speciális épületek megépítésénél, hanem azok minél gazdaságosabb fenntartásánál, üzemeltetésénél is sokat segítenek.

„Az épületek üzemeltetésénél az utóbbi tíz-tizenöt évben nagy hangsúlyt kapott a gazdaságosság, a hatékony energiafelhasználás kérdése. Viszonylag sok honvédségi beruházás célozza az energetikai költségek racionalizálását, illetve az üzemeltetési költségek csökkentését. A konferencián bemutatott megoldások, a fent említett támogató szoftverek alkalmasak például a víz-gáz-áramfogyasztás mindenkori nyomon követésére is. Egyáltalán nem mindegy, hogy mennyi pénzt emészt fel egy-egy épület éves szintű üzemeltetése. A konferencia másik fontos területe a tervezéshez szükséges mérési eszközök bemutatása” – fogalmazott az ezredes.

Építésügyi konferencia (3)

Agárdi Péter ezredes, főosztályvezető-helyettes szerint a szoftverek nem csupán az épületek már működő üzemeltetési rendszereit támogatják, hanem már eleve az épület tervezésénél is használhatóak, és később beépíthetők az épületfelügyeleti rendszerbe is. Mint mondta, a szoftverek például helyiségleltár készítésére, informatikai hálózatok fejlesztésére, vagy éppen közművek nyilvántartására is használhatók.

A konferencia résztvevői előadásokat hallgattak meg többek között a digitális téradatgyűjtésről, a Honvédelmi Minisztérium által fenntartott építmények üzemeltetésének legfontosabb kihívásairól, valamint a fent említett digitális megoldások konkrét lehetőségeiről.

Címkékkonferencia