Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A doni csata áldozataira emlékeztek Debrecenben

Szöveg: Révészné dr. Markovics Zita hadnagy |  2011. január 12. 16:01

„Minden nehézség ellenére a magyar katonák eltökélten és lelkiismeretesen, a szülőfalujuktól távol, ha kellett életük feláldozásával hajtották végre a feladataikat” – a doni katasztrófa áldozataira emlékeztek ma Debrecenben, a Hősök Temetőjében.

Dr. Böröndi Gábor dandártábornok, az MH 5. Bocskai István Lövészdandár parancsnoka beszédében méltó módon tisztelgett a hatvannyolc évvel ezelőtt hősi halált halt katonák emléke előtt. Fontosnak tartotta elmondani azt, hogy az 1943. január 12-én vereséget szenvedett 2. magyar hadsereg aránytalanul nagy, 200 kilométer hosszú arcvonalon próbált védekezni. Bár a magyar viszonylatokhoz és a korszakhoz képest jól felszereltek voltak katonáink, a szovjet csapatok nagy erejű támadásával szemben szinte reménytelen volt a harc. A Don-kanyarban védelmi állásokban lévő, mintegy 200 ezer magyar katona a mínusz 35–40 fokos hideg ellenére hősiesen próbált ellenállni. Azonban a páncélosok elleni, szinte puszta kézzel való küzdelemben a lőszer-, üzemanyag- és felszerelés hiánnyal küszködő magyar csapatok fájó vereséget szenvedtek.

1595912454
A magyar hadtörténelem során a mohácsi csata mellett a másik legsúlyosabb vereségben több tízezer katona, munkaszolgálatos és hadifogoly lelte halálát.

A megemlékezésen koszorút helyezett el Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata nevében dr. Vizeli Sándor hatósági főosztályvezető; Kocsis Róbert a Hajdú-Bihar megyei közgyűlés alelnöke; dr. Böröndi Gábor dandártábornok, az 5. Bocskai István Lövészdandár parancsnoka és Nagy Zoltán mérnök alezredes a MH Kelet-Magyarországi Hadkiegészítő Parancsnokság 2. számú Toborzó és Érdekvédelmi Központ parancsnoka; a Hajdú-Bihar Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság nevében Kerek László tűzoltó főhadnagy és a debreceni Hivatásos Önkormányzati Tűzoltóság nevében Hortó Imre tűzoltó főhadnagy, tűzmegelőzési osztályvezető; Kolozsi Sándor nyugállományú ezredes, a Magyar Tartalékosok Szövetségének Hajdú-Bihar megyei elnöke; a Bocskai István Bajtársi Egyesület nevében Szarka János nyugállományú ezredes az egyesület elnöke és Kiss Csaba nyugállományú százados, titkár; a „Pro Patria" Alapítvány Simonyi Óbester Regionális Szervezet nevében Vitéz Bodrogi Péter és Hegyesi Tibor nyugállományú őrnagy; a magyarországi 1956-os Vitézi Lovagrend Világszövetsége nevében Vitéz Lánczy Lajos megyei törzskapitány-helyettes és Benyák Nándor; a Hadisírgondozók Debreceni Szervezete nevében Varga László és Váradi Zsigmond.

1595912454