Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A doni hősökre emlékeztek az alakulatoknál

Szöveg: honvedelem.hu |  2022. január 13. 7:44

A doni áttörés 79. évfordulójáról a Magyar Honvédség alakulatainál és a katonai szervezeteknél is megemlékeztek. Folyamatosan frissülő összeállításunkban a katonai szervezetek kommunikációs tisztjeinek tudósításait közöljük.

MH 5. Bocskai István Lövészdandár

A magyar királyi 2. honvéd hadsereg 1943. évi, Don menti hadműveleteinek 79. évfordulója alkalmából rendeztek megemlékezést és koszorúzási ünnepséget a debreceni Honvédtemetőben.

Szloszjár Balázs dandártábornok, az MH 5. Bocskai István Lövészdandár parancsnoka  beszédében a történelmi előzményeken túl a hős katonákról és azok hozzátartozóiról is megemlékezett. „Lehetetlen küldetés volt. A magyar hadsereg nem volt felkészülve arra, hogy ezt a védelmi harcot sikeresen megvívja, ennek ellenére a magyar katonák összeszorított foggal hősiesen helyt álltak. Sajnos, az akkori hiányosságok miatt a front összeomlott, és a 2. magyar hadsereg megsemmisült. Sok személyes tragédia is van ebben a katasztrófában. Nem csak azokra a katonákra kell emlékezni, akik életüket áldozták a Don folyó mellett, illetve a visszavonulás közben, hanem azokra az itthon maradt özvegyekre, árvákra is, akiknek az élete még nehezebbé vált, miután elvesztették családtagjukat. Gondoljunk ezekre a katonákra, gondoljunk a családokra, bízva abban, hogy a történelem nem ismétli meg önmagát” – mondta a parancsnok.

A megemlékezés második felében a Bocskai-dandár mellett Debrecen városának fegyveres társ- és civil szervezetek képviselői helyezték el a megemlékezés virágait.

A koszorúzás a Takarodó dallamaival zárult.

Szöveg: Madura János törzsőrmester
Fotó: Somogyi András főtörzsőrmester, Szalka Miklós őrvezető


* * *

MH 86. Szolnok Helikopter Bázis

A Don mentén harcolókra és az elesett magyar katonákra emlékeztek január 12-én, a Tiszai Hajósok terén az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis, a helyőrségben települt alakulatok, valamint a város önkormányzatának képviselői. A 2. magyar hadsereg emlékére rendezett koszorúzáson a rendvédelmi szervezetek, az egyházak, a hagyományőrző és a civil szervezetek, valamint az oktatási intézmények képviselői is részt vettek.

Megemlékező beszédében Tóth Ágnes önkéntes területvédelmi tartalékos százados, az MH 2. vitéz Vattay Antal Területvédelmi Ezred 68. Területvédelmi Zászlóaljának kommunikációs tisztje hangsúlyozta: a 2. magyar hadsereg megtett mindent, ami elvárható volt, az ország és az akkori viszonyok ennyit tettek lehetővé. „A Don-kanyar poklát megszenvedő 2. magyar hadsereg, az elesett és életben maradt hősei példát mutatnak az utókornak kötelességteljesítésből. Nekünk is a magunk helyén és a magunk tehetsége szerint kell felelősséget vállalnunk és tennünk kell a közösségért: a magyar hazáért, a nemzetért és a kisebb közösségért: Szolnokért. Ez a kötelességünk” – mondta a százados.

Szöveg és fotó: MH 86. SZHB


* * *

Szentendre

,,A magyar királyi 2. honvéd hadsereg felállítása és hadműveletei a keleti hadszíntéren” című kiállítással tisztelegtek a hősökre január 12-én, a doni áttörés 79. évfordulóján Szentendrén, az MH Szentendrei Helyőrségtámogató Parancsnokság (MH SZHTP) művelődési központjában. A laktanyában települő alakulatok katonái és honvédelmi alkalmazottai részére két hétig látogatható tárlatot Kiss Zoltán alezredes az MH SZHTP parancsnoka nyitotta meg.

Szöveg és fotó: Imets Dóra önkéntes műveleti tartalékos főhadnagy

* * *