Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A döntőtől a fogadásig

Szöveg: Németh Gergely – dr. Radványi Lajos |  2011. június 29. 16:26

Magyarország soros Európai Uniós elnöksége a végéhez közeledik. A nehéz felelősséggel járó, de egyben rendkívüli megtiszteltetésnek számító elnökségi időszakot, a TIT HABE (Tudományos Ismeretterjesztő Társulat Hadtudományi és Biztonságpolitikai Közhasznú Egyesület), a küldetésének megfelelően, az európaiság és a biztonság jegyében, egy középiskolások számára meghirdetett tudományos vetélkedővel ünnepelte a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeumban (HM HIM).

A TIT HABE, a Külügyminisztérium, valamint számos polgári és rendvédelmi egyesület összefogásának eredményeként az „Integráció és Biztonság – Az EU elnökség biztonságpolitikai aspektusai" címmel meghirdetett országos vetélkedősorozatból Magyarország öt legkiválóbb csapata került a döntőbe.

A vetélkedőt a HM HIM-ben prof. dr. Vámosi Zoltán, a TIT HABE elnöke nyitotta meg. Bevezetőjében üdvözölte a csapatokat és hangsúlyozta: a magyarság, az európaiság és a biztonságpolitika jövője egyaránt az ifjúságon múlik. Ezért örömteli és tiszteletre méltó, hogy rengeteg fiatal érdeklődik az Európai Unió és a biztonságpolitika összefüggései iránt.

1595920934
Ezt követően Varga Miklós, a Külügyminisztérium tanácsosa is üdvözölte a versenyzőket, majd a négyfős csapatok összemérték tudásukat. A háromórás verseny során a kiosztott kérdések lefedték az Európai Unió nemzetközi szerepét, intézményeit, valamint az EU és hazánk kapcsolatrendszerét. A könnyedebb feladatok közé tartozott a repülőgép-szimulátoron végrehajtott repülés – a szimulátort a Zrínyi Média bocsátotta a szervezők rendelkezésére –, valamint olyan interaktív játékok, amelyek során elsősorban csapatmunkából és kreativitásból vizsgáztak a játékosok. Az „élőszobor" játék, valamint a személyes prezentációkra alapuló érvelési verseny kellemes könnyedséget csempésztek a tárgyi tudást mérlegre tevő feladatok közé.

A szoros versenyt végül az oroszlányi Lengyel József Gimnázium és Szakközépiskola csapata nyerte, de valamennyi csapat büszke lehet a teljesítményére, hiszen középiskolásként olyan feladatokkal birkóztak meg, amelyek nagyon komoly felkészültséget igényeltek.
A győztes csapat jutalma az EU elnökség színhelyén, a Gödöllői Királyi Kastélyban tett látogatás, valamint a Külügyminisztérium épületében tartott fogadás volt, melyre június 23-án került sor.

Az első helyezést elért diákokat – Bencsik Zoltánt, Farkas Krisztinát, Seyler Kingát, Szabó Viktóriát és felkészítő tanárukat, Sáhóné Varga Katalint – a gödöllői látogatásra elkísérte parlamenti képviselőjük, Bertalan Judit országgyűlési képviselő, és Oroszlány város polgármestere, Takács Károly is.

A gödöllői kastély után a Külügyminisztériumba látogattak el a diákok. Az épület bemutatását követően Sztáray Péter politikai igazgató, helyettes államtitkár kötetlen beszélgetésre várta a fiatalokat dolgozószobájában.