Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A fehérvári dandár is képviseltette magát a Trianon konferencián

Szöveg: Gyimóthy Levente | Fotó: Révész Csaba |  2023. február 10. 10:22

Lezárult a Székesfehérvári Trianon Centenáriumi Emlékbizottság 2018 óta tartó előadás sorozata, amelyen azt elemezték a szakértők, miként jutott Magyarország a békediktátumig, mi vezetett hazánk szétdarabolásához.

RCS_2217

A székesfehérvári városháza dísztermében zajlott zárókonferencián a Magyar Honvédség MH Nagysándor József 51. Híradó- és Vezetésbiztosító Dandár parancsnoka, Vokla János ezredes képviseletében Balogh Rezső alezredes, parancsnokhelyettes tette tiszteletét. Az eseményen dr. Vizi László Tamás, a Kodolányi János Egyetem általános rektorhelyettese, az emlékbizottság elnöke hangsúlyozta: Székesfehérvár közgyűlése 2018. november 6-án hozott határozatot arról, hogy méltó módon tárja fel a békediktátum aláírásának okait, készülve a századik évfordulóra. Mint mondta: lényeges, hogy vizsgálat tárgyává váljon, miként élte meg Fejér vármegye és a város az 1918 és 21 közötti éveket, és hogyan állt talpra. A kérdéskört a párizsi tárgyaláson részt vett Apponyi Albert politikus, miniszter, diplomata szerepének áttekintésével lehet megérteni, ezért szervezték halálának 90. évfordulójára a zárókonferencia napját.

RCS_2248

Dr. Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere jelentős, sorsfordító időszakként jellemezte a tárgyalt időszakot. Kiemelte: Székesfehérvár nem teheti meg, hogy ezzel ne foglalkozzon, hiszen úgy a mában, mint a jövőre vonatkozólag is voltak következményei Trianonnak, tehát a város vonatkozásában is meg kell vizsgálni az eseményeket.

Mint elmondta, Fejér vármegye volt az első, amely 1919 februárjában nemet mondott a diktátumra, de az sem hagyható figyelmen kívül, hogy augusztus 9-én román csapatok szállták meg a várost. A polgármester hangsúlyozta, hogy a II. világháború borzalmaiért az I. világháború lezárását is terheli felelősség. „Emlékezni és emlékeztetni kell tehát, hiszen így a nemzethez, hazához tartozás erősödik és befogadhatóbbá válik az ifjúság számára is ez a korszak” – mondta dr. Cser-Palkovics András.

A zárókonferencián a szervezők bemutatták a harminc előadás és öt konferencia anyagát tartalmazó „Összeomlás, Terror, Trianon című” összefoglaló kötetet.

Címkékkonferencia