Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A felkészülés utolsó hete

Szöveg: Bányász Eszter | Fotó: Szováthy Kinga |  2023. augusztus 14. 19:42

Kevesebb, mint egy hét választja el életük egyik legmeghatározóbb pillanatától azt a közel kétszáz katonát, akik esküjük letételével tisztté válnak augusztus huszadikán, a Kossuth téren, az Országház előtt.

A Zrínyi Miklós Laktanya és Egyetemi Campus alakulóterén Szücs Péter alezredes, az MH Ludovika Zászlóalj megbízott parancsnokának vezetésével javában zajlik a felkészülés, a végső hajrában különös hangsúlyt fektetve a legapróbb részletekre.

Az alaki fogások tökéletesítése végett, a szokásoshoz híven, az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár 32. Testőrezred díszelgő katonái is segítik a felkészülést. Krajcár Dániel főhadnagy, a 32. Testőrezred Lövészzászlóalj 2. századának századparancsnoka eddigi szolgálati ideje alatt szinte minden évben részt vett a gyakorláson, amely bevallása szerint hatalmas büszkeséggel tölti el.

„A legnagyobb kihívást talán a motiváció folyamatos fenntartása jelenti, mert ez egy nagyon intenzív háromhetes folyamat, ami fizikailag és mentálisan is megterhelő” – fogalmazott, hozzátéve, hogy az alaki végrehajtás egészéért felelősek, így a hallgatók minden mozdulatát igyekeznek kontrollálni és tökéletesíteni.

Tisztavatas_proba_20230814_15 copy

Illényi Dániel hallgató zászlós számára a tisztavatás egy út végét jelenti és egy újabbnak a megnyitását. „Szerintem a társaim nevében is mondhatom, hogy egy igen komoly feladatot tudtunk ezzel a képzéssel végrehajtani, és a tisztavatás gyakorlatilag ennek az útnak a végét jelképezi, illetve egyfajta összetartást is, ami a társaink között van” – hangsúlyozta. Hozzátette: egészen hihetetlennek érzi, hogy már ilyen közel járnak az eskütételhez, addig azonban úgy tekint a felkészülésre, mint egy végrehajtandó feladat.

„Már négy éve készülök a tisztavatásra, beírtam anno a naptárba. Abban biztos vagyok, hogy apukám sírni fog – ő is katona volt, részben miatta jelentkeztem a Nemzeti Közszolgálati Egyetemre –, de valószínű én is elfogok hullajtani egy-két könnycseppet” – fogalmazta meg Borsos Vivien hallgató zászlós, hogy mit is jelent számára a jeles alkalom.

Az augusztus tizennegyedikei hét a tisztavatás előtt álló összes hallgató, illetve szerződéses és tartalékos katona számára az utolsó simításokról szól, egyre közelebb kerülve ahhoz a naphoz, amire valójában nem csupán pár hétig, hanem évekig készültek.