Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A fiatalok szeretnének tenni a hazáért

Szöveg: Kálmánfi Gábor | Fotó: a szerző felvételei |  2021. július 28. 17:24

„A járványhelyzet alatt életre hívott speciális önkéntes tartalékos szolgálat tapasztalatai rendkívül kedvezőek, ezért bízunk az Önkéntes Katonai Szolgálat sikerében is” – hangsúlyozta Soós Gyula alezredes, az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság 6. Hadkiegészítő és Toborzó Központjának parancsnoka, július 28-án, szerdán, Veszprémben.

20210728-veszprem-sajtotajekoztato (1)

Az Önkéntes Katonai Szolgálat részleteiről, és megyei szintű vonatkozásairól tartott sajtótájékoztatón Soós Gyula alezredes elmondta: a járványhelyzet alatt a rendszerbe belépett speciális önkéntes tartalékosok fele manapság már szerződéses katonaként szolgál.

20210728-veszprem-sajtotajekoztato (3)

„Azt tapasztaltuk, hogy a fiatalokat nagyon érdekelte ez a lehetőség. Látszott, hogy tenni szeretnének valamit a hazáért, akár például a határaink védelmében, vagy a járványhelyzet miatt adódott feladatok ellátásában. Éppen emiatt az Önkéntes Katonai Szolgálattal ismét a fiatalokat szólítottuk meg. Úgy gondoljuk: jó lehetőség azoknak a 18 éven felülieknek, akiket idén nem vettek fel semmilyen oktatási intézménybe, vagy egyéb problémák miatt nem kezdhetik el a tanulást” – fogalmazott az alezredes. Mint mondta: megyei szinten akkor fog elindulni a nyolchetes kiképzés a bakonykúti bázison, ha legalább húsz fő jelentkezik. Márpedig erre minden esély megvan, hiszen a bejelentést követő napokban már hatan jelezték: komolyan érdekli őket az Önkéntes Katonai Szolgálat. A kiképzés ideje alatt egyébként nem csupán az alapvető katonai képességeket sajátítják el a jelentkezők, de megismerhetik majd a megyében települt katonai szervezeteket és alakulatokat is.

20210728-veszprem-sajtotajekoztato (2)

Többek között ilyen az MH Légi Műveleti Vezetési és Irányítási Központ is, melynek parancsnokhelyettese, Barta Sándor ezredes kifejezetten jó kezdeményezésnek tartja az új szolgálati formát. Újságírói kérdésre válaszolva elmondta: több szakterületre keresik az érdeklődőket, kiemelten természetesen a misztikus Sziklába, a légi irányítás területére. Veszprém megyében a kiképzés szeptember 15-én indul majd.

Az Önkéntes Katonai Szolgálat feltételeiről itt tájékozódhatnak.

20210728-veszprem-sajtotajekoztato (4)