Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Közös hadisírgondozás a Bundeswehr katonáival

Szöveg: Márton Boglárka hadnagy | Fotó: Kollár Aliz tartalékos hadnagy |  2021. július 28. 18:38

Közös hadisírgondozáson vesz részt az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság és a német Bundeswehr. A hadisírok felújítását a bajnai katonatemetőben és a Budaörsi Német-Magyar Katonatemető és Békepark területén végzik.

hadisír (7)

Idén már ötödik alkalommal működik együtt az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság és a Német Szövetségi Haderő. A szakmai programban mindkét részről nyolc-nyolc katona vesz részt, a kivitelezést a Német Hadisírgondozó Népi Szövetség (Volksbund), valamint az MH Tartalékképző és Támogató Parancsnokság (MH TTP) Társadalmi Kapcsolatok Főnöksége felügyeli.

Bár a német haderő rendszeresen utazik hazánkba hasonló temetőkarbantartások miatt, katonáik minden alkalommal más-más alakulattól érkeznek. Ezúttal a 383. Információtechnológiai Zászlóalj (Informationstechnikbataillon 383) látogatott el Magyarországra, a türingiai Erfurt városából. A program eredetileg a tavalyi évre volt tervezve, azonban a pandémiás helyzet miatt el kellett halasztani a munkálatokat.

hadisír (4)

A német zászlóalj képviselőit az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság hadisírgondozással és honvédelmi neveléssel megbízott megyei szaktisztjei és tartalékos katonái segítik hősi sírjaik karbantartásában. A felújítások a bajnai katonatemetőben kezdődtek, majd a budaörsi Német-Magyar Katonatemetőben és Békeparkban folytatódnak, ahol közel tizenhétezer német katona alussza örök álmát. A sírkövek és keresztek megtisztítása és festése mellett a környező növényzetet is rendbe teszik a katonák.

hadisír (12)

Az augusztus 6-ig tartó programsorozat megnyitóján Simon Gyula Mátyás alezredes, az MH TTP Társadalmi Kapcsolatok Főnökségének kiemelt főtisztje köszöntötte a német vendégeket, akiket a temetőkarbantartásokban érintett két település polgármestere is fogadott.