Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„A fiatalok szívükön viselik a honvédelem ügyét!”

Szöveg: Kálmánfi Gábor |  2022. március 30. 7:18

„A keleti határon élők visszajelzései alapján a Magyar Honvédség eredményesen végzi az ottani feladatait” – fogalmazott Benkő Tibor honvédelmi miniszter a Szentes TV március 29-ei, keddi adásában.

Szentes_TV_1

A műsorban elhangzott: a Keleti Pajzs 2022 feladat kezdetén a honvédelmi tárca vezetője személyesen indította útba a szentesi katonákat. A szentesiek is nagyon tisztességes, becsületes munkát végeznek a keleti határainkon. Egyrészt, mint műszaki katonák tudnak segíteni a különböző erődítési feladatok ellátásában, másrészt ugyanazzal a kettős céllal szolgálnak ott, mint a többi katona. A Belügyminisztérium gondoskodik a menekültekről, ők pedig támogatják a munkájukat, illetve felderítést, járőrözést hajtanak végre. Továbbá felkészülnek arra, hogy megakadályozzák fegyveres csapatok esetleges átsodródását a határon. „Katonai jelenléttel is szeretnénk hozzájárulni az ott élők biztonságérzetéhez” – mondta Benkő Tibor. Hozzáfűzte: a határon élők visszajelzései alapján a honvédség eredményesen végzi ezeket a feladatokat.

„A Keleti Pajzs 2022 során sem a NATO katonai, sem a NATO politikai vezetése nem emelt kifogást a katonai erőink alkalmazása ellen. A Magyar Honvédség megfelel az iránta támasztott követelményeknek, hiszen elsőként ajánlottuk fel a határ mentén szolgálatot teljesítő zászlóalj-harccsoportot. Utóbbit a NATO szárazföldi erők parancsnoka önmagában harckésznek minősítette. A NATO-csúcson arról döntöttek, hogy magasabb szintre helyezik a készenlétet, ezért csatlakozhatnak hozzánk más szövetséges országok katonái is. Logikusan az újonnan érkezett erőknek először gyakorlat keretében fel kell készülniük a közös szolgálatra” – jelentette ki a tárcavezető. Hozzátette, hogy jelenleg még csak az Amerikai Egyesült Államok haderejének egy lövészszázada tartózkodik Magyarországon.

„Hazánknak szüksége van a modern eszközökkel ellátott, jól felkészült, az ország iránt elkötelezett, lojális katonákból álló Magyar Honvédségre, hiszen látjuk, milyen gyorsan változik a biztonsági helyzet” – közölte Benkő Tibor.

Szentes_TV_2

Az orosz-ukrán háborúval kapcsolatban a tárcavezető kifejtette: szigorúan katonai szempontból nézve szerinte három komoly hibát követett el az orosz hadvezetés.

„Az egyik az, hogy nem hozott létre kellő erőfölényt. Támadó hadművelethez általában háromszoros túlerőt kell létrehozni. Másodszor: még ehhez a nem kellő túlerőhöz sem biztosították a megfelelő logisztikai utánpótlást. Így az orosz erők támadása most lelassult, nem tudták kellő ütemben végrehajtani a hadműveleteket. Ráadásul valamiért azt gondolták, hogy az ukrán erők majd hamar megadják magukat” – elemezte a történéseket.

Mint a miniszter elmondta, a NATO-n belül hazánk szerepe soha nem volt ilyen erős; ilyen komoly fejlesztés, és képesség-felajánlás sosem történt. „Látják az emberek is az új beérkező haditechnikai eszközöket, épül a logisztikai bázis, új beruházások valósulnak meg, ezek tények" - mutatott rá Benkő Tibor, és kiemelte: 2010-hez képest 13 000 katonával több szolgál a rendszerben.

A Honvéd Kadét Program sikerességével kapcsolatban Benkő Tibor elmondta: jelenleg már 101 iskola csatlakozott a kezdeményezéshez, illetve a jövő héten újabb oktatási intézménnyel írnak alá együttműködési megállapodást. Emellett pedig a honvédségnek tizenkilenc egyetemmel van élő együttműködése.

„A programnak nagy sikere van, már majdnem elértük a 2026-ra tervezett maximális 5 000 fős létszámot, így ezt most duplájára emeltük. Ebből is látszik, hogy a fiatalok és szüleik szívükön viselik a honvédelem ügyét” – fogalmazott Benkő Tibor, hozzátéve: a Honvédelmi Sportszövetség is fontos része a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Programban megfogalmazott honvédelmi nevelésnek.