Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A forradalom évfordulójáról az alakulatoknál is megemlékeztek

Szöveg: honvedelem.hu |  2022. október 21. 15:54

A Magyar Honvédség alakulatai, katonai szervezetei is megemlékeztek az 1956-os forradalom és szabadságharc kitörésének 66. évfordulójáról. Összeállításunkban a megemlékezésekről szóló tudósításokat közöljük. (Cikkünk folyamatosan frissül!)

MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár

A Petőfi laktanyában megtartott ünnepségen Orth Gábor törzszászlós, az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár (MH BHD) Központi Zenekar vezénylőzászlósa „sorsfordítónak és történelmi jelentőségűnek” nevezte a forradalmat.

„Emlékezzünk hőseinkre, még ha az emlékezés fáj is, de erőt és hitet ad! 1956-ban végül győzött a nagyobb, a kegyetlen, a hatalmasabb, de soha nem tudta tőlünk elvenni azt, hogy a magyar az magyar, a nemzet az nemzet, a haza az haza marad!” – hangsúlyozta a vezénylőzászlós.

A beszédet követően Mudra József ezredes, dandárparancsnok elismerésben részesítette a katona és polgári állomány tagjait.

Az ünnepi állománygyűlést az MH BHD Központi Zenekar műsora zárta.

Szöveg és fotó: Bankó József


* * *


MH Anyagellátó Raktárbázis


Az 1956-os forradalom és szabadságharc kitörésének 66. évfordulója alkalmából megtartott ünnepi megemlékezésen résztvevő mátyásföldi telephely katonái és honvédelmi alkalmazottai két, igazán érdekes történelmi előadást hallgathattak meg.

A Budapest XVI. kerületében zajlott események tükrében idézte meg az 1956-os forradalmat és szabadságharcot dr. Galambos István történész, a Nemzeti Emlékezet Bizottsága Hivatalának tudományos főmunkatársa.

Müller Ildikó, a Kertvárosi Helytörténeti és Emlékezet Központ vezetője többek között bemutatta az 1956-os forradalmároknak méltó emléket állító, Tóth Ilonka Emlékházat. A Tóth Ilonka Szülőházáért Alapítvány kezdeményezésére az emlékházat a mártírhalált halt, kivégzett fiatal orvostanhallgató szülőházában alakították ki. Az emlékházat 2016-ban nyitották meg, ahol számos, eredeti, Tóth Ilonkához fűződő dokumentum segítségével mutatják be az 1950-es évek világát, illetve a mártír orvostanhallgató életét.

Az előadásokat követően Dolányi Sándor ezredes, az MH Anyagellátó Raktárbázis parancsnoka elismeréseket adott át és gratulált az előléptetésekhez.

Az ünnepség a Szózattal ért véget.

Szöveg: Hegedüs Anita
Fotó: Háda István százados


* * *


MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred


A szentesi ezred katonái, honvédelmi alkalmazottai, valamint a meghívott vendégek ünnepi állománygyűlésen emlékeztek meg az 1956-os forradalom és szabadságharcról.

A rendezvényen Szekeres-Dancsó Mónika, a Szentes Városi Könyvtár igazgatója méltatta az 56-os forradalom történelmi jelentőségét, majd a szentesi történéseket elevenítette fel. Az ünnepség részeként a szentesi Horváth Mihály Gimnázium 10.D osztályos irodalmi-drámai tagozatos diákjai „Kegyelmet nem kérek” című zenés műsorát láthatták-hallhatták a jelenlévők, majd Csurgó Attila ezredes, az alakulat parancsnoka elismeréseket és szolgálati jeleket adott át, illetve gratulált az előléptetett katonáknak.

Szöveg: Farkas Anita hadnagy
Fotó: Janó Miklós törzsőrmester


* * *


MH 43. Nagysándor József Híradó és Vezetéstámogató Ezred


A Nagysándor József Laktanyában megtartott ünnepségen Vokla János ezredes, az alakulat parancsnoka kiemelte: az 1956-os forradalom és szabadságharc lényege a közösség erejében és az összefogásában rejlett. Mint mondta, október 23-án a szabadság hiánya miatt vonultak az utcákra az emberek, és szabadságért alig két hét alatt több, mint két és félezer magyar áldozta életét, további negyedmillió pedig elhagyta az országot.

„A forradalom megszületése csodának számított. Ott és akkor jött a világra, ahol és amikor senki sem hitte. Áldozatokkal járt, majd szenvedésbe torkollott. Ma sem ismerhetünk valamennyi felelőst, de a történelem végül igazságot szolgáltatott, cserébe az önfeláldozásért. Csak magyarként, csak egy nemzetként védhetjük meg szabadságunkat és tervezhetünk jövőt magunknak. A cselekvés, a vállalás, a reménykedés, a jövőkép építésének alapja, amelyért a katonák készen állnak áldozatot hozni. Ez közösségi talpon maradásunk egyetlen útja – szögezte le Vokla János ezredes, aki az ünnepségen különböző elismeréseket adott át.

Az eseményen Szabó Miklós Bence előadóművész idézte fel a második világháborút követő időszak beszolgáltatásokról, bebörtönzésekről szóló időszakát a Ruff Tamás őrnagy vezette MH Székesfehérvár Helyőrségi Zenekar közreműködésével.

Az ünnepségen részt vett dr. Petrin László, a Fejér Megyei Kormányhivatal főigazgatója, Pálffy Károly, a megyei közgyűlés alelnöke, Schneider Istvánné járási hivatalvezető-helyettes, továbbá Horváth Miklós Csaba önkormányzati képviselő is.

Szöveg: honvedelem.hu/Gyimóthy Levente
Fotó: Révész Csaba


* * *


MH 24. Bornemissza Gergely Felderítő Ezred

Ünnepi állománygyűlésen emlékeztek meg a felderítő ezred katonái az 1956-os forradalom kitörésének évfordulójáról.

A csapatzászló bevonulását követően Fiák Noémi törzsőrmester beszédében felelevenítette az október 23-i történéseket, és magasztos üzenetekkel ébresztette fel a forradalom és szabadságharc szellemiségét. Ehhez olyan közéleti személyiségek szavait is segítségül hívta, mint Barack Obama és John F. Kennedy, így a megemlékezés igen mélyrehatóan sikerült.

A beszédet elismerések átadása követte.

Szöveg: Porcsin-Pallás Lilla főhadnagy
Fotó: Csizmadia Olivér őrvezető


* * *


MH 5. Bocskai István Lövészdandár

Az MH 5. Bocskai István Lövészdandár helyőrségeiben ünnepi állománygyűléseken emlékeztek meg az 1956-os októberi forradalomról.

A debreceni Kossuth Laktanyában Tóth József Lukács hadnagy ünnepi beszédében felelevenítette az '56-os eseményeket és a forradalomhoz vezető történéseket. „Úgy gondolom, 1956. október 23-án nem csak a hősies helytállásra és a forradalom sikerére kell megemlékeznünk, hanem arra a hatalmas csorbára is, amelyet a magyarság egésze elszenvedett a szovjetizálás időszakában. Legyünk büszkék forradalmárainkra, akik nem csak az elnyomás és terror ellen, a szabadságért harcoltak, hanem azért is, hogy egy identitásától megfosztott nemzetet újjáélesszenek” – hangsúlyozta a fiatal tiszt, majd beszédét Buda Ferenc: Tizenöt-húsz éves halottak című versével zárta.

Hódmezővásárhelyen Mizser Attila honvédelmi alkalmazott ünnepi beszédében kiemelte: „1956, a forradalom, a szabadságharc, amikor eggyé vált a nemzet, amelyet a szabadságvágy elsöprő ereje kovácsolt össze.” Rendhagyó módon a vásárhelyi katonák idén már a szeptemberben megnyíló Hódmezővásárhelyi Középiskola és Kollégium diákjaival együtt emlékeztek az '56-os eseményekre.

Az ünnepségeken elismerések átadására is sor került. Debrecenben Farkas Sándor alezredes, a dandár parancsnoka, Hódmezővásárhelyen pedig Molnár Zsolt ezredes, parancsnokhelyettes adta át az emléktárgyakat és dekréteket az arra érdemes katonáknak, valamint honvédelmi alkalmazottaknak.

Szöveg: Sárkány Beáta főhadnagy
Fotó: Somogyi András főtörzsőrmester és Szemenyei Ákos szakaszvezető


* * *


Szolnok


Rendhagyó módon, az MH 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Dandár, illetve a Magyar Honvédség Parancsnoksága (MHP) Haderőnemi Szemlélőség (különleges műveleti) katonáival közösen tartotta meg ünnepi állománygyűlését az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis október 21-én, az 1956-os forradalom és szabadságharc emléknapja alkalmából.

A rendezvényen részt vett – mások mellett – Sánta Gábor dandártábornok, az MH 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Dandár parancsnoka, dr. Bali Tamás ezredes, az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis parancsnoka, valamint Szekeres Zoltán ezredes, az MHP különleges műveleti szemlélőség irodavezetője is.

A közösen megrendezett ünnepségen az ünnepi beszéden és műsoron túl elismerések átadására is sor került.

Dr. Bali Tamás ezredes ünnepi gondolataiban hangsúlyozta az alakulatok közötti összetartás fontosságát. „Az alakulatok katonái ezer szállal kapcsolódnak egymáshoz a professzionális tevékenységeik kapcsán, ezzel építve a közös célként kijelölt katonai képességeiket” – emelte ki a helikopterbázis parancsnoka, hozzátéve, hogy szeretné a jövőben is ilyen formán megtartani az állománygyűléseket: közös erővel, támogatva egymást.

A rendezvény ünnepi színvonalát az abonyi Kinizsi Pál Gimnázium diákjai, a Szigligeti Színház kiváló színésze és rendezője, Molnár László, valamint a Légierő Zenekar Szolnok felkérésének jóvoltából a Tisza Táncegyüttes emelte.

Szöveg: Magyar Gábor önkéntes műveleti tartalékos százados
Fotó: Angyalosi Andrea főtörzsőrmester és a szerző felvételei


* * *


MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred

Ünnepi állománygyűlésen emlékeztek meg az 1956-os forradalom és szabadságharc kitöréséről az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred (MH 1. HTHE) katonái és honvédelmi alkalmazottai az Irinyi János laktanyában.

A rendezvényen Ádám Balázs hadnagy ünnepi beszédében október 23-a jelentőségét emelte ki, nemzeti szuverenitásunk tükrében. Az ünnepség részeként a jelenlévők megtekintették az „Emlékezzünk!” című rövidfilmet, megelevenítve a 66 évvel ezelőtt történt forradalmi eseményeket. Ezt követően Horváth Csaba alezredes, az alakulat parancsnokhelyettese elismeréseket adott át.

Szöveg és fotó: MH 1. HTHE