Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A géppuska őse - a Magyar Honvéd magazin legfrissebb számából

Szöveg: honvedelem.hu |  2021. október 17. 10:52

A géppuska megalkotását az amerikai–brit Hiram Maxim nevével köti össze a történetírás, az eszköznek ugyanakkor akad magyar őse is. Kosztka Károly 1854-ben tökéletesítette találmányát, egy gyorstüzelő, hatcsövű fegyvert.

MH_2021_10_borito

A Kosztka-féle géppuska széles oldalfalakkal ellátott faalapzaton nyugodott. Hat, vízszintes elrendezésű, egymással párhuzamosan elhelyezett, rögzített csőből, a közös tengelyre felszerelt és az oldalfalakba beágyazott závárzatból, a lőport, a töltényt és a gyutacsot tartalmazó serpenyőkből, az elsütő készülékből, a hajtókarból és az állványból állt. A hat csövet fogaskerekes automatika szolgálta ki. Ez először a golyót adagolta a csőbe, majd puskaport vezetett a tölcsérekből a lőszer mögé. A harmadik ütemben lefojtva zárt hátulról, végül szikrát adott, mire megtörtént a lövés.

Az automatikát úgy állították be, hogy a négy ütem nem egyszerre, hanem csőről csőre ment végbe. A szerkezet működtetéséhez két „kurblis” katonára és további két adagoló, kiszolgáló személyre volt szükség. A Kosztka-féle géppuska Hiram Maxim 1885-re elkészült találmányával összehasonlítva nagyon kezdetlegesnek számított, s végül csak egy makett épült belőle. A szállítása minden bizonnyal szekéren, esetleg a szerkezet talpazatára szerelt kerekek segítségével történt volna.

(További részletek a Magyar Honvéd magazin október 15-én megjelent számában!)