Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Legalább harmincketten meghaltak, amikor pokolgép robbant

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2021. október 17. 9:32

Harminckettőre emelkedett a dél-afganisztáni Kandahár legnagyobb síita mecsetében október 15-én, pénteken elkövetett pokolgépes merénylet halottainak száma, nevük elhallgatását kérő hatósági források szerint öngyilkos merénylet történt.

Helyszíni beszámolók szerint a mecsetben – amelyben több százan tartózkodtak a merénylet idején – három robbanás történt, kórházi források pedig azt közölték, hogy eddig 53 sebesültet találtak.

Kári Szaíd Hosti belügyi szóvivő a bűnösök szigorú megbüntetését ígérte. Jóllehet korábbi, 1996-tól 2001-ig tartó kormányzásuk idején a tálib vezetés hátrányosan megkülönböztette az afganisztáni síitákat, pénteki sajtótájékoztatóján a szóvivő testvéreknek nevezte a kisebbség tagjait, és hozzátette, hogy a tálibok „különleges egységei” a helyszínre érkeztek, és megkezdték a vizsgálatot.

A tálibok egyúttal felhívást intéztek a lakosokhoz, adjanak vért a sebesülteknek.

A merénylet elkövetéséért eddig egyetlen csoport sem vállalta a felelősséget.

Egy héttel ezelőtt az észak-afganisztáni Kunduz egyik síita mecsetében követtek el robbantásos merényletet, a támadásnak, amelyet az Iszlám Állam terrorszervezet vállalt magára, mintegy 50 halálos áldozata volt.

Az augusztus közepén hatalomra került tálibokkal is szembenálló terrorszervezet a síitákat hitehagyottaknak tekinti, és rendszeresen követ el ellenük robbantásos merényleteket Afganisztánban és más muszlim országokban is.