Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A görög haditengerészet feltartóztatott egy kanadai hajót

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. július 5. 13:54

Feltartóztatott a görög haditengerészet július 4-én hétfőn egy kanadai hajót, amely az athéni hatóságok tiltásával dacolva megpróbált segélyt és palesztinbarát aktivistákat szállítani a Gázai övezetbe – közölte egy segélyaktivista. A Reuters brit hírügynökség egy szemtanúra hivatkozva közölte, hogy a Tahrir nevű hajó egy krétai kikötőből futott ki. Az aktivista szerint a hajó fedélzetén közel ötven ember – többségében kanadai állampolgár – utazott.

A görög hatóságok múlt pénteken megtiltották a Gázai övezet izraeli zárlatának áttörésére készülő hajóknak, hogy elhagyják a görögországi kikötőket.

Az izraeli kormány múlt hétfőn utasította a haditengerészetet, hogy ne engedje kikötni a Gázai övezetben az oda segélyt szállító nemzetközi hajórajt, de lehetőleg kerülje el az összeütközést a fedélzeten lévő palesztinbarát aktivistákkal. Az izraeli hatóságok arra adnak engedélyt a nagyjából egy tucat hajónak, hogy rakományukat az izraeli Asdod vagy az egyiptomi el-Aris kikötőjében partra tegyék, és ha bebizonyosodik, hogy nem szállítanak fegyvert vagy lőszert az iszamista Hamász mozgalom uralta palesztin területre, a szállítmány hiánytalanul eljuthat a Gázai övezetbe – közölte az izraeli katonai rádió.

A palesztinok és támogatóik szerint a tengeri blokád illegális, és kollektív büntetésként sújtja az 1,5 milliós gázai lakosságot.

Tavaly májusban izraeli kommandósok elfoglalták a palesztin földsávot elérni próbáló előző nemzetközi flottilla török vezérhajóját, az incidensben kilenc török állampolgár életét vesztette. Az ügy nagy nemzetközi figyelmet keltett.