Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Háromszázan indultak a Szent László meneten

Szöveg: Demény Andrea hadnagy |  2011. július 5. 14:25

A várakozásokat is felülmúlta az idei évben a Szent László menet teljesítménytúrára érkező nevezések száma, melyet a szervezők – vagyis az MH 25. Klapka György Lövészdandár és a Tatai Tömegsport és Tájfutó Honvéd Sport Egyesület –  a tavaly augusztusban, Afganisztánban életveszélyes sérüléseket szenvedett, majd elhunyt Kolozsvári György posztumusz hadnagy emlékére ajánlottak fel.

A közel háromszáz túrázó a kijelölt távokon két időpontban indult. Az aranytáv (70 kilométer) és az ezüst táv (50 kilométer) résztvevői június 30-án este, a rövid távokon indulók, a tájfutók és a családosok pedig másnap reggel rajtoltak.

A gyalogság védőszentjének nevéhez fűződő rendezvény nem csak nevezési létszámban, hanem a teljesíthető távokban is bővült, hiszen egy 20 kilométeres és egy 8 kilométeres túrával is kiegészült. A megmérettetésen az arany távon indultak a legtöbben, ahol a leggyorsabb csapat 11 óra 30 perc alatt teljesítette a kilométereket.

A legnagyobb kihívást a sötétben való tájékozódás jelentette a hosszú távokon induló csapatoknak, de mindenkinek szembe kellett néznie az időjárás okozta viszontagságokkal. Az egész rendezvényt végigkísérte a nem ritkán viharos erejű szél, és a szemerkélő eső.

A felázott talaj szinte mágnesként vonzotta a bakancsot és a túracipőket, de folyamatos figyelmet igényelt a résztvevőktől az is, hogy a Gerecse néhány keskeny és meredek ösvényén, a csúszós talajon felkapaszkodjanak.
Mire rajtoltak a rövidtávok indulói, az éjszakát és a túrájuk jó részét maguk mögött hagyó ezüst, és az aranytáv csapatai már ereszkedtek lefelé a Gerecse lejtőin.

  Fotó: Szijjártó Jenő törzsőrmester és a szerző felvételei