Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A győzelemig meneteltek

Szöveg: honvedelem.hu |  2008. február 11. 12:26

Idén is nagy sikerrel szervezte meg az MH 54. Veszprém Légtérellenőrző Ezred „Az 54-es Kihívása Télen” elnevezésű tájékozódási versenyét. A február 6-7-én végrehajtott, MH szinten meghirdetett próba lehetőséget ad a tájékozódó képesség, az állóképesség és a téli túlélő képesség fejlesztésére és kipróbálására az elszánt katonák részére.

24 csapat, összesen 72 fő vágott neki a kétnapos menetnek. Az indulók között találhattunk profi tájfutót, mezei futót is. A próba helyszínéül a Bakony-hegységet választották a szervezők, amely változatos felszíni adottságaival megfelelő nehézségű útvonal kijelölését teszi lehetővé. Az első napon 36 km-t meneteltek a csapatok. Ellenőrző pontokat kellett érinteniük, ahol rögzítették az eltelt időt, így a végén pontosan lehetett rangsorolni a csapatokat.

Bár hó nem volt, és az enyhe időjárás is kedvezett a túrához, a felázott talaj, sár és maga a nehéz terep komoly próbatételnek bizonyult. Az éjszakát a Gannán található híradó objektumban töltötték, a 2.20-as ébresztő azonban nem sok pihenést engedélyezett a versenyzőknek.

Vaksötétben vágtak neki a második napi 27 km-nek. Voltak csapatok, akik nagy kerülőkkel, sok plusz kilométerrel tették meg a távot. Komoly sérülés szerencsére nem történt, de a célban sok bicegő katonát láthattunk.
A cél a légtérellenőrző ezred „központjában", a Kossuth laktanyában volt Veszprémben.

A résztvevőket Turzó Lajos alezredes, az ezred törzsfőnöke köszöntötte. Kiemelte, mindenkit visszavárnak a nyáron megrendezésre kerülő 54-es kihívására, ahol ismét összemérhetik állóképességüket és ügyességüket a katonák.

Végül kihirdette a győzteseket:

Férfi kategóriában:

1. Az MH 5. Bocskai István Lövészdandár és az MH 54. Veszprém Légtérellenőrző Ezred 21. Radarszázada

2. MH 5/24 Felderítő Zászlóalj

3. MH 5. Bocskai István Lövészdandár 1. Zászlóalj

Vegyes kategória:

1. MH Támogató Dandár Szállító Zászlóalj

2-3. MH 54. Veszprém Légtérellenőrző Ezred csapatai