Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A háború elkerülhetetlen?

Szöveg: honvedelem.hu<br /> |  2007. november 14. 14:46

Több tízezer török katona állomásozik az iraki határ közelében, ráadásul a török parlamanet már megszavazta azt a határozatot, amellyel megindíthatják a háborút. Ráadásul állítólag két török katonai repülőgép át is lépett az iraki határon hétfőn, és bombát dobtak le.

Mind az USA, mind az iraki kormány, mind a regionális kormány jelentős erőfeszítéseket tesz, nehogy kirobbanjon egy háborús konfliktus a két ország között.

Ám úgy tűnik, hogy a harci kedv egyáltalán nem csillapodik, bármikor kialakulhat egy komoly fegyveres konfliktus.
A CNN arról számolt be, hogy egy iraki kurd vezető szerint héfőn két török katonai repülőgép lépte az át az iraki határt, majd lakatlan területre bombát dobtak. Hogy a pontos cél mi volt, az eddig nem derült ki.

Ugyanakkor az Iraki Kurdok Regionális Kormányának szóvivője, ABdullah Jamal úgy nyilatkozott, hogy a korábbi helikopteres-gépfegyveres támadásról szóló hírek nem feleltek meg a valóságnak.

A Kurd Munkáspárt (PKK) gerillái többször indítottak akciókat a török határon átlépve a török sereg állásai ellen, Ankara válaszul azzal fenyegetett, hogy offenzívát indít Észak-Irak ellen, amely során felszámolná a PKK bázisait.

Címkékhelikopter