Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Fejlesztések a Honvédség egyik büszkeségénél

Szöveg: Bognár Máté |  2007. november 14. 13:23

Jelentős fejlesztésekre kerül sor a Honvédség nemzetközi elismertségű székesfehérvári vegyivédelmi alakulatánál, november 15-én pedig komoly kiképzést rendez a zászlóalj a Fejér megyei nagyvárosban.

Új járművet vesz alkalmazásba és fejleszti gépparkját a Magyar Honvédség 93. Petőfi Sándor Vegyivédelmi Zászlóalj, mely november 15-én légi- és sugárfelderítő kiképzést rendez a Fejér megyei nagyvárosban.

Bár a Magyar Honvédség keretein belül a haderőreform következtében csupán 2000. november 1-jei hatállyal alakult meg az alakulat, az jogelőd katonai szervezetei révén igen komoly múltra tekint vissza.

A 38. önálló vegyivédelmi ezred 1967. szeptember 1-jén alakult meg, s a katonák ilyen keretek között dolgoztak egészen az 1987-ben megkezdődött átszervezésekig, amikor Zalaegerszegen a 114., Szekszárdon a 9. Mezőtúron a 72. zászlóaljakat állították fel, Kiskőrösön pedig a 93. vegyivédelmi ezred tevékenykedett. A honvédségnél ekkor kezdődött az úgynevezett szakmai centrumok létrehozása, mely az egyes szakmai ágazatok koncentrációját jelentette. Ennek keretében 1991 és 1992 között a vegyivédelmi zászlóaljakat egyesítették, s Kiskőrösön – az 1989-es zászlóaljjá szervezés után – ismét ezred alakult. Az ezred 2000-ig tevékenykedett Kiskőrösön, 2000. november 1-jétől ismét zászlóaljjá szervezték át, s az alakulat 2001. március 20–27. között Székesfehérvárra költözött. 2001. június 30-án a kiskőrösi laktanyát bezárták.

Az átszervezések ennél az alakulatnál nem munkaerő-csökkenést hoztak, hanem emelkedett a feltölthető békelétszám: míg 2001-ben 150, ma 290 feltölthető beosztásuk van, azaz ennyi munkavállaló dolgozhat a vegyivédelmi zászlóaljnál.

1595871152

Pontosabban dolgozhatna. Mint azt Szombati Zoltán mérnök ezredestől, a zászlóalj parancsnokától megtudtuk: ma mintegy 200-an tevékenykednek, s a fennmaradó 90 beosztás főként szerződéses beosztás.

Az alakulat legfőbb feladata a katasztrófavédelem: részvétel az ország területén bekövetkező nukleáris baleset-elhárításban; a téli rendkívüli időjárási helyzetben és árvizek idején segítségnyújtás, továbbá az Összhaderőnemi Parancsnokság és a NATO hadműveleteinek ABV- (atom-, biológiai-, vegyi-) biztosítása. Emellett feladatai közé tartozik az alárendeltségében lévő alegységek felkészítése, kiképzése, a készenlét fenntartása és fokozása is. Az ország fegyveres védelmi terve alapján az alakulat készen áll a haza fegyveres védelmével kapcsolatos feladatainak megkezdésére és végrehajtására. Jelenleg egy ABV mentesítő- és két ABV támogató század teljesít szolgálatot.

Feladatok

„A Paksi Atomerőmű és a budapesti egyetemi tanreaktor mellett központi fekvéséből adódóan Magyarország jelentős tranzitútvonal is. A vasúti-közúti szállítás biztosítása mellett a szövetségi kötelezettségvállalásokat is teljesíteni kell: a NATO-reagáló erői között több váltásban szerepelünk, jelenleg a 10. váltásra készül egy vegyi- és sugárfelderítő szakaszunk", mondta kérdésünkre Szombati ezredes. A szolgálat ellátása Székesfehérvárott történik, ám éles riasztás esetén a megadott idő alatt a kirendelés helyére meg kell érkezniük a katonáknak. Emellett természetesen hazai és nemzetközi gyakorlatokon is alkalmazzák a megszerzett tudást: a 4. és a 7. váltás például Németországban, a Golden Mask gyakorlatokon vett részt 2004-ben és 2006-ban. A katonák részt vesznek a NATO koszovói műveleteiben, valamint a távolabbi térségekben folyó kockázatosabb műveletekben is, így Irakban és Afganisztánban. Az alakulat idén egy 18 fős ABV felderítő szakasszal részt vett a Golden Mask 2007 németországi nemzetközi gyakorlaton, s a katonák szerepeltek Csehországban, a Sáraranymező 2005 éles mérgező harcanyaggal végrehajtott vegyivédelmi gyakorlaton is.

Fejlődő technikai eszközpark

Az ABV támogató század legfontosabb eszköze a VSBRDM 2M típusú vegyi- és sugárfelderítő harcjármű. Ez egy páncélozott eszköz, melynek belsejében túlnyomást lehet létrehozni, a levegő ilyenkor egy szűrőn halad át. A páncélzat csökkenti a sugárzás intenzitását, a vegyi-, sugárfelderítést pedig a beépített és hordozható sugárzásmérők, vegyi felderítő eszközök segítik. Ilyen sugárzásmérő egység az IH-99-

1595871152
es, mely a jármű két oldalán elhelyezett detektorokból áll, s melyet mérőegységgel és egy adatgyűjtő egységgel szereltek fel.
Ebbe az adatgyűjtő egységbe futnak be például a GID-3 vegyi felderítő készlet által szolgáltatott adatok is: ez utóbbi a külső térből beszívott levegőt analizálja.

Szintén a meteorológiai mérések pontosságát segíti elő a TVS-3 ML tábori meteorológiai készlet, mely a talajtól 2 illetve 0,5 méter távolságban méri a szélerősséget, a szélirányt, a levegő és a talaj hőmérsékletét a relatív páratartalmat és a légnyomást is.

Emellett a VSBRDM 2M-et felszerelték egy fedélzeti helymeghatározóval, egy URH rádiókészülékkel, s egy 7,62mm-es PKP géppuskával.

A támogató század katonái mobil vegyi felderítő eszközöket is használnak, ezek egyike a CAM-2 típusú eszköz, melyet gyalogos felderítéskor és épületekben való mérésekkor alkalmaznak.

Rendszeresítették az IH-95-ös sugárzásmérő műszert, a mintavevő felszerelést, mely különféle halmazállapotú anyagokból mintavételre és ellenőrzésre szolgál, a DS-10–es mentesítő készletet, melynek használata szennyezett környezetben történő munkavégzéskor fontos.

Az egyéni védőfelszerelések között a légzésvédelmet a 93M típusú gázálarc biztosítja, a testet veszélyeztető sérülések ellen pedig a szűrő típusú védőeszközként működő, aktív szénszálas technológiával felépített védőruha, védőkesztyű védi a katonákat.

A mentesítő katonák teljesen más körülmények között dolgoznak, mint a felderítők: ennél fogva ők más gépekkel is dolgoznak. Fő eszközük az FMG 68-as mentesítő gépkocsi, melyet a legtöbben a régi gyakorlatokról ismerhetnek, ezzel végezték ugyanis az egészségügyi fürdetést. A rendszer alkalmas a technikai eszközök mentesítésére, tűzoltásra, s a különféle mentesítő oldatok szállítására is.

Ez a jármű jövőre lesz 40 éves, várhatóan egy DECOCONTAIN-3000 típusú mentesítő konténerre cserélik le, melynek lezajlottak a csapatpróbái.

A felderítők a már említett 1987-es alap géptípussal, a VSBDRM-2M-mel dolgoznak. E jármű hátránya, hogy szűk a belső tere, s mivel egyre kevesebben használják, nehézkessé válik az alkatrész-utánpótlás. Ez a jármű benzinüzemű, míg a NATO a gázolajjal üzemelő harcjárműveket preferálja, így a BDRM-et is megkísérelik kiváltani, mégpedig a BTR 80-as típussal.

A BTR 80-as nagyobb belső térrel rendelkezik, gázolaj üzemű, korszerűbb, jelenleg zajlik a csapatpróbája.

E technikai felszerelések egy részét is alkalmazzák majd november 15-én, amikor Székesfehérvárott légi-, sugárfelderítési kiképzésre kerül sor.