Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A háború végére emlékeztek

Szöveg: Mészáros Károly zls. |  2010. május 12. 8:47

A hétvégén Somogyban is megemlékezéseket szerveztek a második világháború európai befejezésének 65. évfordulója alkalmából. A Mártírok és Hősök Közalapítvány valamint az Orosz Hagyományőrzők Kaposvári Egyesülete szervezésében a kaposvári Keleti temető Szovjet Kegyeleti Parkjában vette kezdetét a május 9-i rendezvény.

A nagy számú megjelent előtt Máté László nyugállományú alezredes emlékezett meg a második világégés harcairól, a szembenálló felek és a békés lakosság emberveszteségéről, valamint a halottak emlékének tiszteletben tartásáról.

A civil és társadalmi szervezetek mellett a helyőrségben diszlokált katonai alakulatok is képviseltették magukat az évfordulós rendezvényen. Bárdos Antal mk. ezredes, az MH 64. Boconádi Szabó József Logisztikai Ezred parancsnoka és Fehér Gábor, az MH Nyugat-magyarországi Hadkiegészítő Parancsnokság kaposvári Toborzó és Érdekvédelmi Iroda irodavezetője elhelyezték a kegyelet virágait az emlékműnél. Megemlékezésekre került sor a bárdudvarnoki, kiskorpádi és a nagybajomi szovjet emlékműveknél, valamint a résztvevők leróhatták kegyeletüket a felújított somogysárdi kegyeleti parkban is.

Somogyban a szárazföldi harcok 1944. december 1-je és 1945. április 1-je között zajlottak. A harcok első periódusában a szovjet és csapatok szövetségeseik elfoglalták a megye keleti részét, majd a front megmerevedett és három hónapon keresztül a Margit-vonal jelentette a határvonalat. 1945 márciusának első felében a német csapatok utolsó erőfeszítésként ellen offenzívával próbálkoztak, de a kezdeti sikereket követően a szovjet csapatok felőrölték a német erőket, majd április 1-ig elfoglalták Somogy megye teljes területét. A vármegye embervesztesége 14-15 000 főre volt tehető, a 310 községből 85 pusztult el, megsemmisült a mezőgazdaság és az ipar. Legsúlyosabb károkat a nagyatádi és marcali járás szenvedte. A háború szörnyű öröksége maradt a Margit-vonal mentén telepített aknamezők, melyek számtalan polgári és katonai áldozatot követeltek. A mentesítés nagy részét – melyet Vezér Árpád százados, a 44. Kiegészítő Parancsnokság műszaki tisztje vezetett 1945-46 között – az 50-es évekre befejezték, a mai kor aknamentesítői azonban jelenleg is végeznek mentesítő munkát ezeken a területeken. Az egykor szemben álló felek áldozatai ma békében és ápolt temetőkben, sírokban alusszák örök álmukat Somogy megyében, örök mementójául a második világháború szörnyű pusztításának.

1595901656