Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A háborús bűnök titkai

2007. január 1. 0:00

Háborús bűnök címmel érdekes könyvújdonsággal rukkolt ki a Zrínyi Könyvkiadó. “A könyv szerkesztői fölöttébb fondorlatos megoldást választottak. Nem az volt az egyetlen céljuk, hogy korrekt információkat közöljenek az olvasóval egy-egy jogi fogalomról, hanem hogy érzelmileg is hassanak rá. Valójában nem egy közönséges szakkönyv vagy lexikon összeállítására vállalkoztak, sőt nem is törekedtek arra, hogy kimerítő – következtetésképpen száraz és nehezen élvezhető – leírást adjanak az érvényes jogi előírásokról.

Azt akarták, hogy az olvasó ne csak intellektuálisan értse, hanem át is érezze mindazt, amit a jog a maga sajátos nyelvezetével kifejez."- írja a könyv előszavában dr. Valki László nemzetközi jogi szakértő. Valóban ennek érdekében a könyv az olyan címszavak mellett, mint a Hadifoglyok olyan rövid riportokat, esetleírásokat is tartalmaz, amelyek Vietnamban, Boszniában, Ruandában vagy Csecsenföldön lezajlott eseményeket mutatnak be. Az információk és a megrázó, fényképekkel illusztrált leírások egymás mellé helyezésével az olvasó számára szinte láthatóvá válnak az ottani események, és egyben megismeri azt is, miként próbálja az emberiség immár kereken egy évszázada korlátok közé szorítani a brutális erőszak alkalmazását.
A Háborús bűnök című könyvben újságírók, televíziós riporterek és fényképészek vezető hadijogi szakértőkkel és egyetemi tanárokkal karöltve a főbb háborús bűncselekményeket, illetve jogi szakkifejezéseket világítják meg és a nemzetközi humanitárius jog szempontjából vizsgálják korunk kilenc különböző háborúját. A tizenkét országból származó kilencven szerző száznegyven cikke között olyanokat találunk, mint például Sydney Schanbergnek Kambodzsáról, a CNN munkatársának, Christiane Amanpournak a boszniai félkatonai szervezetekről, a BBC tudósítójának, Jeremy Bowennek Csecsenföldről vagy az ismert filmesnek, Gwynne Robertsnek az iraki kurdok ellen Szaddám Huszein által intézett támadásáról készített beszámolói. A vezető szakértők cikkei között M. Cherif Bassiouni az emberiség elleni bűncselekményekről, Diane F. Orentlicher a népirtásról, és Steven R. Ratner a háborús bűncselekményekről írt rövid tanulmányát olvashatjuk. Az előszót Richard Goldstone bíró írta, az ENSZ törvényszékének első ügyésze, míg Lawrence Weschler a The New Yorkertől történeti áttekintést nyújtott. A képek készítői között olyan fotóriportereket találunk, mint Gilles Peress, Susan Meiselas, Sebastiao Salgedo és Annie Leibovitz.
A Háborús bűnök kihagyhatatlan olvasmány, hasznos segédlet a háborús bűnök titkainak megértéséhez, és különösen elgondolkodtató olvasmány a hivatásos katonák számára.