Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A haderő minél hatékonyabb működéséért dolgoznak

Szöveg: Navarrai Mészáros Márton | Fotó: Pintér Ákos |  2024. április 12. 16:48

A Védelmi Innovációs Kutatóintézet Székesfehérváron, a katona-logisztikai szakmai napon teremtett bemutatkozási lehetőséget azon hazai partnereinek, amelyek hatékony és újszerű megoldásokkal képesek támogatni a Magyar Honvédség feladatait.

20240410_Sz.f.vár_VIKI,szakmai nap_PAKO_v_ (4 of 51)

A 2023 februárjában megalakult Védelmi Innovációs Kutatóintézet először szervezett reprezentatív katona-logisztikai szakmai napot és látványos bemutatót, amelyre kiállítóként tizenöt magyar vállalat kapott meghívást. „A Védelmi Innovációs Kutatóintézet a Magyar Honvédség eredményességét, működését támogató innovációval foglalkozik. Szükség mutatkozik a már meglévő hazai és nemzetközi innovációs ökoszisztéma rendszer, valamint a Honvédelmi Minisztérium és a Magyar Honvédség összekapcsolására, a védelmi célra is fordítható kutatások leghatékonyabb megvalósítása érdekében” – ezt már Deme László ezredes, a kutatóintézet operatív vezérigazgató-helyettese mondja megnyitóbeszédében. Félköralakzatban közel százötven katona sorakozott fel előtte, szerinte igazi „boldogság és öröm”, hogy ilyen sokan megjelentek. „A kitelepült vállalatok olyan termékeket fognak bemutatni, amelyek valamilyen módon kapcsolhatók a katonai létesítmények üzemeltetéséhez, különböző műveleti feladatok elvégzéséhez, tábori működéshez. Mindegyik vállalkozás hihetetlenül innovatív; olyan újításokkal foglalkoznak, amelyek egyaránt relevánsak a haderőnek és a védelmi szektornak” – folytatja.

20240410_Sz.f.vár_VIKI,szakmai nap_PAKO_v_ (23 of 51)

Deme ezredes szerint a katona-logisztikai szakmai nap egyedülálló lehetőséget teremt arra, hogy közelebb hozza egymáshoz a különböző műveleti feladatok megtervezésével foglalkozó logisztikai állományt és az innovatív fejlesztéseket végző hazai vállalatokat. „Arra kérem a kollégákat, hogy használják ki a lehetőségeket és minél többen beszélgessenek a kitelepült cégek képviselőivel, hiszen ők azért dolgoznak, hogy a haderő minél nagyobb támogatással működhessen. Kellenek az új ötletek, az előremutató meglátások, ezek figyelembevételével tudják hatékonyan fejleszteni portfóliójukat, terméküket” – zárja gondolatait.

A kis- és közepes vállalkozások próbáltak a lehető legtöbbet megmutatni tevékenységükből az egésznapos rendezvény során. Az ország legkülönbözőbb pontjairól érkező, gyakran felépítésükben, működésükben és profiljukban is eltérő vállalkozások delegáltjai beszéltek múltjukról, jelenükről és jövőjükről – mindenekelőtt arról, hogy a VIKI szándékának megfelelően hogyan tudnak olyan eszközöket fejleszteni, amelyek segíthetik a katonákat a harctéri és műveleti feladatokban. A kiállításon nemcsak különböző konténeres eszközök, anyagmozgatási technológiák, víztisztító-, energiatároló- és sátorrendszerek debütálnak, hanem személyes felszerelések és fegyverek tárolására kialakított új- és korszerű megoldások. Radványi Levente, a LoXoLock tulajdonosa és ügyvezetője arról beszélt, hogy az általa képviselt cég gyors hozzáférésű fegyvertároló eszközök fejlesztésével foglalkozik.

„Egész pontosan olyanokkal, amelyekkel átfogó digitális fegyverszoba-koncepciót tudunk kidolgozni. Maga a fejlesztés 2018 óta zajlik, fél éve pedig már a VIKI-vel közösen gondolkozunk az együttműködési lehetőségeken” – magyarázza egy strapabíró konténerházban, ahol makettel, működőképes prototípussal és virtuális térben elhelyezett bemutatóval készültek. „Az általunk kidolgozott fegyvertárolók lehetővé teszik, hogy csak azok férjenek hozzá a fegyverekhez, akik erre jogosultak. Az is fontos, hogy az adatok szakszerűen és gyorsan rögzíthetők, így pontosan látható, hogy ki és milyen jogosultsággal fér a fegyverekhez, azok mennyi ideig vannak a tárolón kívül, ráadásul ez alapján statisztikai számításokat és adatrögzítést is tudunk végezni” – folytatja, kiemelve: mindez a szállítás tekintetében is jelentős segítséget és időhatékonyságot jelenthet a honvédségnek.

20240410_Sz.f.vár_VIKI,szakmai nap_PAKO_v_ (36 of 51)

Tekintélyes méretével, kifinomult tervezésével szembeötlő az a felfújható sátor, amelyet Illyés Tibor, a SIGST sátrakra, fertőtlenítő kabinokra, vízgyűjtő tálcákra, tömeges fertőtlenítő rendszerekre szakosodott vállalkozás megálmodója mutat be. „Most három sátor van összekapcsolva egymáshoz” – kezd bele, majd körbe vezeti az ámulattal figyelő vendégeket. „Öt-nyolc perc alatt felállítható, felfújható, de nincs ebben semmi turpisság: van palástja, alja, váza és ha kell, még néhány kisebb, belső sátra is” – mutat a zuhanyos „kabin” felé. „Persze, az elcsomagolása már időigényesebb, de még így is fegyvertény a megépítésre fordítandó idő, mi egy óra alatt telepítettünk két ilyen monstrumméretűt egy kijelölt vezetési ponton az egyik gyakorlaton” – jegyzi meg. A ponyvakunyhóban tucatnyi katona és honvédségi alkalmazott kapott helyet.

„Ha szabad így fogalmaznom, mindenki teljes elképedéssel fogadta az innováció hatékonyságát. Egy ilyen sátorcsalád nagyon hasznos lehet a Magyar Honvédség katasztrófavédelmi képességének fejlesztésében is” – summázza a cégvezető, aki a magyar területre fókuszáló cégével néhány évvel ezelőtt tört be a kevés szereplőjű, szűk piacra. Szabó János, a Freska tárolás- és szállítástechnikai importra specializálódott vállalkozás ügyvezetője szerint a műanyagalapú technológiáé a jövő. „Két megoldás is létezik: az egyik rotációs technikára, a másik a hagyományos, a fröccsöntött technológiára épül. Utóbbinál súlyban nehezebb a termék, de ellenállóbb, könnyebben viseli a furatokat, beledolgozható különböző hardverrendszerek, de még a rögzítéseket is jobban viseli. A másik gyakorlati előnye a könnyebb súly, mivel a habosított műanyagnak könnyebb a szerkezete” – magyarázza táskákat, tokokat és szállítóládákat elénk téve. Hogy miért érné meg a honvédségnek, műanyagra cserélni a szállítóláda-készletét? „Leginkább azért, mert a világ vezető hadseregeiben már nem igazán találni fémből vagy fából készülteket, inkább a műanyagtechnikán alapuló tárolási lehetőségeket részesítik előnyben, természetesen a NATO-szabványok és iránymutatások betartásával” – állapítja meg.

20240410_Sz.f.vár_VIKI,szakmai nap_PAKO_v_ (51 of 51)

„Azért hívtuk meg a kis- és középvállalkozásokat, mert fontos szerepet játszanak a gazdasági és ipari kutatás-fejlesztésekben. Nagyon hatékonynak gondolom a mai napot, sok, a különböző alakulatoknál szolgálatot teljesítő tisztkollégám vett részt az eseményen. Megnyugvással tölt el, hogy egyfajta interakció kialakulásának is szemtanúi lehettünk: a cégek és a katonák párbeszédet kezdtek. Az ilyenfajta kapcsolat és információáramlás elengedhetetlen a hazai innovációs ökoszisztéma fejlesztéséhez” – így összegezte tapasztalatait Deme László ezredes a szakmai napot záró eligazítást követően.

Elmondta: a részben általa irányított intézmény stratégiai partnere közül a MouldTech Systems elnevezésű, mérnöki és gyártó kapacitást egységesítő vállalkozás például már tesztelt eszközöket fejleszt a Magyar Honvédségnek, de már a piacvezető fenntartható konténermegoldásokat kínáló Continest által megálmodott összecsukható termékeiből is rendelkezik néhánnyal a hadsereg, miközben az általuk készített mobil lőtéri konténer is készleten van. A Védelmi Innovációs Kutatóintézet számos olyan további programot szervez, ahol a hazai vállalkozások bemutathatják az általuk fejlesztett eszközöket a Magyar Honvédség képviselőinek.