Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A hadikórház betegéből lett a Balaton festője

Szöveg: Teszler Vendel | Fotó: Horváth Sztaniszláv |  2023. június 23. 17:24

Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter részvételével nyitották meg az „Egry József 140 – Balaton, Szicília, Nervi” című kiállítást a veszprémi Laczkó Dezső Múzeumban június 23-án, pénteken. A 140 évvel ezelőtt született badacsonyi festőművész műveit június 24-én, a Múzeumok Éjszakáján tekintheti meg először a nagyközönség.

_HSZ9464

Egry József, „a Balaton festője” az első világháború kitörése után, 1915 márciusában vonult be katonai szolgálatra. „Egy háborús gyakorlat során beszakadt alatta egy befagyott árok és annyira meghűlt, hogy tüdőgyulladást kapott. Több katonai kórházban is lábadozott, először Nagykanizsán, majd Keszthelyen, s aztán küldték a badacsonyi hadikórházba. Itt dolgozott önkéntes ápolónőként Vízkelety Ferencné, akivel egymásba szerettek” – tudtuk meg Sipos Annától, a kiállítás kurátorától.

Egryt a hadikórházas tartózkodása alatt ragadta magával a Balaton szépsége, és későbbi felesége révén – aki a helyi Pauler családból származott – került Badacsonyba, a Balatonhoz. Egry el nem múló tüdőbetegsége miatt utazásokat tett Olaszországban a két világháború között, így próbált javítani megromlott egészségügyi állapotán. A most megnyíló kiállítás kifejezetten Egry József balatoni képeit és a két olaszországi útja során készült festményeket mutatja be.

_HSZ9093

A megnyitón beszédet mondott díszvendég, Szalay-Bobrovniczky Kristóf a festőhöz hasonlóan ezer szállal kötődik a Balaton vidékéhez és Badacsonyhoz. A honvédelmi miniszternek ősei a közeli Öcs községről származnak, gyerekkora nagyrészét a badacsonyi régióban töltötte, ahova a mai napig rendszeresen visszajár. „Talán itt szeretek a legjobban lenni. Megadatott, hogy nagyon sok helyen járhattam a világban, de még sehol, soha nem éreztem magamat úgy, mint a Balatonnál” – mondta Szalay-Bobrovniczky Kristóf, aki épp emiatt értékeli nagyra a magyar tenger csodás fényeit megörökítő Egry József munkásságát.

A honvédelmi tárca vezetője az eseményen szintén résztvevő minisztertársa és barátja, dr. Navracsics Tibor területfejlesztésért és az uniós források felhasználásáért felelős tárca nélküli minisztere meghívására látogatott el Veszprémbe. Navracsics Tibor egyben a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosáért felelős kormánybiztosa.

_HSZ9203

Az Egry kiállítás is az idén megannyi rendezvényt felvonultató Európa Kulturális Fővárosa (EKF) programsorozat része Veszprémben. A honvédséggel a múltban és a jelenben is szoros kapcsolatot fenntartó bakonyi város számára történelmi jelentőségű az Európa Kulturális Fővárosa cím.

Mint azt a jelenlévők Porga Gyula polgármestertől megtudhatták, Veszprém egy évtizedes városmegújítási időszak végén lehet most az EKF házigazdája, melynek egyik legnagyobb eredménye a Laczkó Dezső Múzeum felújítása. A 120 éves gyönyörű épületben működő intézmény igazgatója, Péterváry-Szanyi Brigitta elmondta, hogy különleges időszakot megélve egyszerre épületet és időszaki kiállítást nyitnak, s a Múzeum Éjszakájára várják a közönséget. A vendégeket Sipos Anna kurátor kalauzolta végig az Egry József kiállításon, amely október 29-ig lesz látogatható.

_HSZ9414