Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Vár az emlékparki nyár!

Szöveg: Snoj Péter | Fotó: a szerző felvételei |  2023. június 23. 19:41

Tizenegyedik alkalommal is ünnepélyes megnyitóval üdvözölte a nyár beálltát a Katonai Emlékpark Pákozd – Nemzeti Emlékhely június 23-án, pénteken. Az ünnepségen Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes köszöntötte az emlékpark új idényét.

A pákozdi Katonai Emlékparkban tizenegyedik alkalommal útnak indított Emlékparki Nyár elnevezésű programsorozat célja, hogy a környező települések lakóit, valamint a Velencei-tónál nyaraló turistákat megszólítva, színvonalas kulturális programokkal tegye színesebbé a nyári hónapok péntek estéit. Az ingyenesen látogatható összművészeti programsorozat a koncertek mellett képzőművészeti kiállításokkal és hadtörténelmi témájú előadásokkal, irodalmi estekkel várja az érdeklődőket.

A megnyitó ünnepségen Vargha Tamás, a programsorozat fővédnöke úgy fogalmazott, hogy az emlékpark nagyon fontos helyszíne a magyar történelemnek és a hadtörténelemnek, különösképpen a 175 éves múltra visszatekintő Magyar Honvédségnek. Hozzátette, hogy Pákozdon felidézhetjük katonai múltunkat, hiszen a múlt ismerete nagyon fontos a társadalom minden tagjának.

_SNJ1287

„Fontos visszatekinteni, mert kell valami, amiből erőt meríthetünk, ha ezt nem tudjuk megtenni, akkor az egyén is és a katona is, de az egész nemzet is elveszíti azokat a tájékozódási pontjait, ami a fennmaradásához szükséges” – szögezte le Vargha Tamás. Hangsúlyozta továbbá, hogy a ma katonái a múlt hőseiből tudnak erőt meríteni. Kiemelte azt is, hogy nem csak azért fontos hőseinkre emlékezni, mert erkölcsi kötelességünk, hanem azért is, mert emlékeztetnek bennünket arra, hogy van veszítenivalónk, s ha van mit veszítenünk, akkor van mit megvédenünk.

Beszédében arra is kitért, hogy a katonamúlt és a katonalét számos ponton találkozik a kultúrával és a képzőművészettel. „Ennek nagyszerű kifejezője az a kiállítás, amely katonai képzőművészeti alkotótáborokban készült festményekből szemezget és bemutatja, hogy az alkotók miként tekintenek a katonák világára” – mondta, s hozzáfűzte, hogy ugyanígy a katonanóták, a huszárdalok és a katonazene is szerves részét képezik ennek a világnak.

_SNJ1327

A nyári idényt katonaművészek festményeiből álló kiállítással kezdték meg Pákozdon. A „Katonás ecsetvonások” című kiállítás a katonai képzőművészeti alkotótáborokban készült festményekből szemezget. A megnyitót – amelyen a Székesfehérvári Helyőrségi Zenekar is közreműködött – követő, Balogh Márton népdalénekes tiszteletére szervezett emlékesten pedig a Bekecs Együttes és a Jászai-Mari díjas színművész, O. Szabó István közös előadásában elevenedtek meg a népdalok.

A XI. Emlékparki Nyár programjai ingyenesek, de regisztrációhoz kötöttek, amit az érdeklődők itt tudnak megtenni.