Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Egy nélkülözhetetlen rendszer

Szöveg: Németh Szilvia őrnagy | Fotó: a szerző felvételei |  2023. június 24. 7:46

ATP-45 (F) ABV (atom, biológiai, vegyi) szakértékelői tanfolyamot tartottak a héten az MH Légi Műveleti Vezetési és Irányítási Központnál (MH LMVIK), Veszprémben.

IMG_7469_v

Az MH LMVIK-ről talán kevéssé köztudott, hogy a légi vezetési és irányítási feladatok mellett ABV Riasztási-Értesítési Regionális Központ funkciót is ellát, így a tanfolyamon szervezőként és oktatóként is szerepet kapott a szakállományuk. A képzésen három oktató vezetésével 32, különböző alakulatoktól érkezett katona sajátította el a szakértékelői ismereteket.

Bardon Tamás ezredes, az alakulat parancsnoka a hétfői megnyitó beszédében kiemelte: az ABV események jelentős hatással vannak a katonai műveletekre akár földön, vízen vagy levegőben, és döntő mértékben befolyásolhatják a parancsnokok elgondolását és döntését. A tanfolyam elvégzésével ezért egy nélkülözhetetlen rendszer részeivé válnak a katonák.

IMG_7475

Tóvári Róbert őrnagy, az ABV központ központparancsnoka elmondta, hogy a tanfolyam során a hallgatók megismerték a nukleáris, radiológiai és vegyi fegyverek hatásait, valamint a harcanyagok terjedésének jellemzőit, továbbá a veszélyeztetett területek meghatározását. Ezekkel az információkkal segíteni tudják az állomány megóvására, és a műveletek végrehajtására irányuló parancsnoki döntéshozatalt, valamint képessé válnak a STANAG szerint kijelölt szervezeti elemek riasztására és értesítésére.

IMG_7574
CímkéktanfolyamABV