Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Moonstar 2023: folyamatos a felkészítés

Szöveg: Szidor Viktória hadnagy, Molnár Dénes tartalékos százados | Fotó: Fehértói Mihály tartalékos zászlós és a szerző felvételei |  2023. június 24. 9:01

A tartalékos katonák az elmúlt években többszörösen is bizonyították rátermettségüket, motiváltságukat a rájuk bízott feladatok során, valamint a hazai és nemzetközi gyakorlatokon egyaránt. Az önkéntes tartalékosok egyre több olyan feladatban állnak helyt, ahol közel azonos képességekkel kell rendelkezniük, mint aktív állományú társaiknak.

Moonstar felkészítés10 (1 of 1)

A Moonstar 2023 gyakorlatra már februárban elkezdődött a felkészítéssorozat, amelyen az MH 2. vitéz Vattay Antal Területvédelmi Ezred mindhárom zászlóaljának kijelölt tartalékos állománya részt vett. Az összevonások alatt a tartalékos katonák a raj- és szakaszkötelékben végzett harcászati mozzanatok végrehajtásához szükséges képességeket sajátították el.

A felkészítés harmadik fázisát június 17-20. között a hajdúhadházi Vay Ádám Kiképzőbázis lő- és gyakorlóterén tartották. Az első két fázist követően az összevonásokon elsajátított tudásukról a katonák éleslövészettel egybekötött komplex harcászati ellenőrző foglalkozáson adtak számot. Ez volt az első alkalom, amikor a három zászlóalj tartalékos katonái ilyen jellegű harcászati kiképzést együttesen hajtottak végre. Az összevonás harcászati légideszant foglalkozással kezdődött, mivel ez szerves része lesz majd a júliusi Moonstar 2023 gyakorlatnak. A felkészítés következő napjaiban a rajok már harcparancs alapján egy komplex mozzanatot hajtottak végre, amelynek során egy elfoglaltak egy megindulási körletet. A körletből a rajok különböző feladatokat hajtottak végre: az egyik raj lesállást, a másik raj pedig gépjárműves gyorsreagálású erőként támadást.

Moonstar felkészítés39 (1 of 1)

Nagy Enikő önkéntes területvédelmi tartalékos főtörzsőrmester három évvel ezelőtt döntött úgy, hogy tartalékos szolgálati jogviszonyt vállal. Családjában több katona is volt, akik motiválták őt a jelentkezésben. Missziós felkészítésen találkozott először a harcászattal és azóta jelentkezik olyan feladatokra, ahol a harcászati képességeket tudja gyakorolni, így az idei Moonstar 2023 gyakorlatra is.

„Tavaly nem tudtam részt venni a gyakorlaton, de már akkor eldöntöttem, hogy idén mindenképpen ott a helyem. A mostani négynapos felkészítés során úgy érzem, sokat fejlődött a lőkészségem és a fizikai erőnlétem is. A kiképzőktől rengeteget tanultunk, mindenben segítettek, sok új ismeretanyagot sajátítottunk el” – mondta a tartalékos főtörzsőrmester.

Moonstar felkészítés40 (1 of 1)

Szalmás Csaba önkéntes területvédelmi tartalékos törzsőrmester jelenleg egyetemista, 2020 áprilisában vonult be. „Már tavaly is részt vettem a Moonstar 2022 gyakorlaton, ahol nagyon sokat tanultam. A mostani felkészítés elején kiválasztottak rajparancsnoknak, illetve voltam rajparancsnok-helyettes is, ami által a parancsnoki munkában is tudtam fejlődni. Szakaszszinten, raj szinten mozogtunk, megtanultam, hogyan tudom irányítani az embereket. Úgy gondolom, a honvédség az egyik legjobb készségfejlesztő hivatás, mi sem bizonyítja ezt jobban, minthogy ez alatt a pár nap alatt is nagyon sokat fejlődött a lőkészségem” – nyilatkozta a tartalékos törzsőrmester.

Az idei gyakorlat is kiváló lehetőséget biztosít majd arra, hogy a tartalékos katonák máshol el nem sajátítható képességeket szerezzenek, és életre szóló élményekkel, tapasztalatokkal gazdagodva térhessenek haza.