Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A hadisírok gondozásáért vehettek át elismeréseket

Szöveg: Stósz Flóra | Fotó: HM HIM |  2022. június 3. 8:01

A hadisírgondozás és a hadisírkutatás rendkívül összetett folyamatok, amelyben alkalmanként a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum Katonai Emlékezet és Hadisírgondozó Igazgatóság (HM HIM KEHI) munkatársainak is hasznos a segítség – különösen, ha külföldi projektről van szó. Szerencsére több társadalmi szervezet is segíti a szakemberek munkáját, aktív szerepet vállalva a Magyarország területén, illetve külföldön található magyar hadisírok, hősi emlékművek és hősi emlékhelyek felkutatásával, megőrzésével, létesítésével és gondozásával kapcsolatban.

átnézeti (14) (1)

A magyar emlékhelyek a hazai és határon túli magyar közösségek identitásának fontos elemei, fenntartásuk megkülönböztetett figyelemre számot tartó nemzeti érdek. Válogatásunkban olyan társadalmi szervezeteket mutatunk be, amelyek munkásságukkal hozzájárulnak eme nemes érdek végrehajtásához, és tevékenységük eredményeként egyes képviselőik magyar állami elismerésben részesültek.

Kiemelten fontos munkát végez Lengyelországban a Robim co Możem („Tesszük, amit tudunk”) civil szervezet, amely a Lublini Vajdaságban, a lengyel-ukrán határvidéken, és Zamość-Tomaszów Lubelski térségében aktív. E hadisírgondozó szervezetnek köszönhetjük a turynai első világháborús osztrák-magyar hősi temető felújítását, valamint a podlodówi első világháborús parcella azonosítását és méltó megjelölését is.

Ugyancsak nélkülözhetetlen munkát végeznek Lengyelországban azok a szervezeten kívüli, civil önkéntesek, akik az ország területén található osztrák-magyar és orosz első világháborús temetők felkutatását végzik. Közéjük tartozik Grzegorz Gaska és segítői, valamint a Jagelló Egyetem és Komancza Nagyközség elöljárósága. Az önkéntesek Sandomierz, illetve a lengyel-szlovák határvidék (Beszkidek térsége) egyes részein tevékenyek. Magyarország szempontjából mindkét helyszín kiemelten fontos, különösen a Beszkidek vidéke, mert 1915 elején ott súlyos harctevékenység zajlott, a helyi katonatemetők pedig a 20. század történelmi viharai során eltűntek, vagy jelöletlenné váltak. Ezek újbóli felderítésében és megjelölésében jeleskednek az ottani civilek. Munkájának köszönhetően számos magyar vonatkozású kegyeleti hely kerülhet ismét vissza a térképre - például Lupków, Wola Michowa, Zubensko, Maniów -, ráadásul ezek a temetkezési helyek a veszteségi listáink alapján is visszaigazolhatók.

A lengyel társadalmi szervezettel és civilekkel 2021 őszén vette fel a kapcsolatot a HM HIM, és azóta is közös célok mentén dolgoznak a szervezetek.

IMG_0462
IMG_0470

Németországból egy alsó-szászországi település, Holzminden evangélikus egyházközségét érdemes kiemelnünk. Az evangélikus temetőben 11 magyar katona nyugszik, sírjaikat az egyházközség és a helyi gimnázium együttműködésének köszönhetően évtizedek óta folyamatosan gondozzák, a magyar parcella pedig saját tájékoztató táblát is kapott.

Szlovénia területén az Ustanova Fundacija Poti miru v Posočju (a Béke Ösvénye Alapítvány) civil szervezet igyekszik támogatni a HM HIM KEHI szakembereinek munkáját. Folyamatosan kutatják a Szlovénia területén található, első világháborús katonai temetőket, információs táblákat helyeznek ki, előkészítik azok szakmai szövegeit. A HM HIM és a Béke Ösvénye Alapítvány együttműködése több mint egy évtizede tartó kötelék.

A szlovákiai Bart községgel ugyancsak hosszú évek óta zajló együttműködés eredményeként jöhetett létre a településen található Központi Magyar Katonai Emlékhely. A HM HIM által támogatott, a második világháborúban a jelenlegi Szlovákia területén hősi halált halt, elesett vagy eltűnt magyar katonáknak emléket állító terület átadására 2019-ben került sor. Az emlékhely nem jöhetett volna létre a helyi önkormányzat közreműködése nélkül, ami a helyszín kiválasztásában is segédkezett.

Kiemelendő a szintén Szlovákiában működő Memoriae Patrum Honismereti Társulás, és a szervezet tematikus kiállításainak helyet biztosító Párkány Városi Múzeum is. A Memoriae Patrum Honismereti Társulás 2020 elejétől a HM HIM hivatalos partnerszervezete. A társulás tagjai régóta segítik a felvidéki magyar hadisírgondozás ügyét, számos projektben dolgoztak már együtt a HM HIM munkatársaival. Közös törekvések eredményeként valósult meg a kriványi második világháborús hősi emlékmű felújítása, a muzslai és a klenóci második világháborús magyar tömegsírok felújítása, illetve a barti központi magyar katonai emlékhely kialakítása is. A társulás a veszteségi lajstromok kiegészítésében, pontosításában is segít.

IMG_7006
IMG_7015

Az olaszországi Gruppo Speleologico Carsico (Karszti Barlangász Csoport) közreműködése nélkül nem valósulhatna meg a Doberdón található magyar emlékműgúlák felújítása. A Doberdó-fennsíkon 1915 és 1917 között a m. kir. 20. honvéd hadosztály hősiesen küzdött alakulatai, köztük a nagyváradi 4. honvéd gyalogezred katonái emlékére az ezred parancsnoka, Kratochvil Károly négy emlékgúlát építtetett az egykori harcok helyszínén. 2019-ben a HM HIM anyagi támogatása mellett a San Martino del Carso településen lévő emlékműgúlát újították fel. A szervezettel való, három éve tartó együttműködés folyamatos: jelenleg a Monte San Michele-n található gúla felújítása zajlik, és tervben van a további két emlékmű közös erőfeszítéssel történő felújítása is.

A Gruppo Speleologico Carsico tartja rendben és gondozza önkéntes munkával a Doberdón található első világháborús emlékek egy részét, köztük a szegedi 46-os és a temesvári 61-es gyalogezred kőbe vésett feliratait is.

Végül, de nem utolsó sorban kiemelendő a Magyar Demokrata újság munkássága, amely sajtóorgánumként immár hat éve kiemelt feladatának tekinti, hogy a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum Katonai Emlékezet és Hadisírgondozó Igazgatóság, vagyis a magyar hadisírgondozás tevékenységét bemutassa, eredményeiről részletesen tájékoztassa olvasóközönségét. Az írott sajtónak köszönhetően így még több emberhez juthat el a hadisírgondozás nemes feladata, amely társadalmi szintű, közös érdekünk.

IMG_7142

Május 21-e, a magyar honvédelem napja alkalmából a felsorolt civil szervezetek több képviselője is honvédelmi miniszteri elismerő oklevelet kapott, amiket dr. Kovács Vilmos ezredes, a HM HIM parancsnoka adott át. A hadisírgondozásért végzett tevékenységükért 2022-ben oklevélben részesültek: Grzegorz Gaska, a lengyel önkéntes civilek vezetője; Mariusz Skorniewski, a Robim co Możem vezetője; Rüdiger Schmidt, Holzminden evangélikus plébánosa; Mihael Uršič, az Ustanova Fundacija Poti miru v Posočju munkatársa; Hubač Sándor, Bart község polgármestere; Juhász Gyula, Párkány Városi Múzeum igazgatója, a Memoriae Patrum Honismereti Társulás alapító tagja; Sinkovics Ferenc, a Magyar Demokrata újságírója és Gianfranco Simonit, az olasz Gruppo Speleologico Carsico (Karszti Barlangász Csoport) elnöke.

A Honvédelmi Minisztérium központi ünnepségein a Magyar Hadisírgondozásért Kitüntető Cím arany fokozatát vette át Vargha Tamás, a tárca parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes (korábban a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára), ezüst fokozatát Szabó József ezredes, varsói véderőattasé, Bréda Tivadar, a Memoriae Patrum Honismereti Tárulás elnöke. A kitüntető cím bronz fokozatát, Csákvári Sándor tanácsos az MH 5. Bocskai István Lövészdandár munkatársa, Kovács Zoltán, a Krajczásos Alapítvány tagja és Kollár Csaba, Nagyharsány polgármestere vehette át.

IMG_7655
IMG_7654