Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A hadseregparancsnok politikai rendezést sürget Thaiföldön

Szöveg: honvedelem.hu/MTI |  2010. április 12. 15:00

A thaiföldi válság politikai rendezésére szólította hétfőn a politikai vezetőket a hadsereg parancsnoka. A thaiföldi választási bizottsága közben az Abhiszit Veddzsadzsiva miniszterelnök vezette Demokrata Párt feloszlatására tett javaslatot hétfőn, azzal az indokkal, hogy a párt törvénytelen pénzadományokat fogadott el – jelentette hétfőn a TNN thaiföldi televízió.

A bizottság szerint a kormányfő pártja 8 millió dollárnak megfelelő összeget fogadott el illegálisan. A választási bizottság a thaiföldi főügyész hivatalának továbbítja javaslatát, amelynek meg kell fontolnia, hogy az alkotmánybíróság elé terjeszti-e a párt feloszlatásának kérdését.

Anupong Paocsinda szerint a parlament feloszlatásával és előre hozott választásokkal rendeződne a válság, de tárgyalásokon kell eldönteni azt, hogy erre mikor kerüljön sor. „Vissza kell térni a politikához, hogy megoldást találjunk" – mondta Anupong, aki szerint egyedül a katonaság nem képes tartós megoldást találni a válságra.

A kormány távozását követelő „vörös inges" tüntetők és a rendfenntartók szombati összecsapásaiban 21 civil, köztük egy japán újságíró és négy katona vesztette életét, emellett legkevesebb 863-an sebesültek meg, köztük mintegy kétszáz katona.

Eközben Abhiszit Veddzsadzsiva miniszterelnök hétfői tévéüzenetében meg nem nevezett „terroristákat" vádolt a hét végén kirobbant véres erőszak szításával. „Fény derült arra, hogy terroristák demokráciapárti tüntetőket használtak fel a zavargások szításához abban a reményben, hogy radikálisan megváltoztathatják az országot" – hangoztatta a kormányfő. Arról beszélt, hogy különbséget kell tenni az ártatlan emberek és a terroristák között, s ezzel összefüggésben újabb, nem részletezett intézkedéseket ígért.

1595900112