Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A Hadtörténeti lett az Év Múzeuma

Szöveg: Kánya Andrea |  2010. május 15. 12:14

Az Év Múzeumává választották szombaton a Hadtörténeti Intézet és Múzeumot. A Nemzeti Múzeum kertjében megrendezett Múzeumok Majálisán Holló József altábornagy, az intézet főigazgatója, valamint Kedves Gyula alezredes, igazgatóhelyettes vette át a kitüntetést.

Több mint 100 múzeum, 70 kézműves, koncertek, kürtőskalács, ólomkatonák és filmvetítések is várták az érdeklődőket a hétvégén a Nemzeti Múzeum kertjében, ahol a Hadtörténeti Intézet és Múzeum standjánál az érdeklődők dobolni tanulhattak és kis játéktankot is irányíthattak. A látogatók továbbá 1848-as 6 fontos ágyút szerelhettek össze, megismerhették az 1848-49-es honvédok fegyvereit, és kedvezményes hadtörténeti könyvvásáron válogathattak.
1595901926
 

Szombat délelőtt 10 órakor, a rendezvény kezdetén kiderült, mely intézményt választották az Év Múzeumává.

A díjátadón Csorba László, a Nemzeti Múzeum főigazgatója köszöntötte a látogatókat. Mint mondta, a Nemzeti Múzeum épülete állandó helyszíne a tavaszi újjászületésnek. „Ez a rendezvény is a tavasz és a megújulás kifejeződése, és azt is bizonyítja, hogy a történelem nem csupán vitrinbe zárt könyvek halmaza, hanem életünk szerves része."

Miután Dr. Gotthard Gábor, Józsefváros alpolgármestere megnyitotta a majálist, Dr. Vígh Annamária, az Oktatási és Kulturális Minisztérium Közgyűjteményi Főosztályának vezetője és a majális védnöke a rendezvényen azt mondta: az 1996 óta minden évben megrendezésre kerülő program sok változáson ment át az elmúlt években, ahogyan a magyar múzeumi élet is. Az Év Múzeuma kitüntetéssel kapcsolatban úgy fogalmazott: ez egy fontos szakmai elismerés, mely egyrészt szakmai tartalmat is jelent, másrészt pedig hatással van a múzeumok látogatóira is.
„A szakmai munkákat áttekintve jól látszik, hogy a nyertes múzeumok szisztematikus stratégiával rendelkeznek, valamint fontos fejlesztéseket vittek véghez", mondta, és többek között kiemelte a Hadtörténeti Intézet és Múzeumot. Hangsúlyozta: kreatív, innovatív megoldásokról tett tanúbizonyságot a saját eszközeivel kialakított tetőtéri látványtár.

A Pulszky Társaság – Magyar Múzeumi Egyesület által meghirdetett pályázat bíráló bizottságában a Pulszky Társaság mellett az ICOM Magyar Nemzeti Bizottsága, az OKM Közgyűjteményi Főosztálya, a Nemzeti Kulturális Alap és a Magyar Nemzeti Múzeum képviselői is részt vettek, és döntésük értelmében az ÉV Múzeuma díját idén két múzeum, a gyöngyösi Mátra Múzeum, valamint a Hadtörténeti Intézet és Múzeum kapták meg.

A Hadtörténeti Intézet és Múzeum főigazgatója, Holló József Altábornagy, valamint Kedves Gyula igazgatóhelyettes a magyar katonai hagyomány ápolásáért és megőrzéséért végzett munkájáért vehette át a múzeumnak járó kitüntetést.

A decemberben meghirdetett pályázat oklevelét a Nógádi Történeti Múzeum, valamint a bonyhádi Völgységi Múzeum vehette át. A rendezvényen három különdíj is gazdára talált, így a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum, a százhalombattai Matrica Múzeum, valamint a Tiszazugi Földrajzi Múzeum is elismerésben részesült.

 

1595901926

 

1595901926
1595901926