Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A Hamász nem engedi ki a Fatah-tagokat kongresszusukra

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2009. július 29. 14:43

A Gázai övezetet uraló Hamász palesztin iszlamista szervezet úgy döntött, nem engedi ki a rivális Fatah szervezet ottani tagjait az övezetből, hogy részt vegyenek augusztusi ciszjordániai kongresszusukon – közölte szerdán Mahmúd Zahar, a Hamász gázai vezetője.

A tilalmat feloldják, amennyiben a Mahmúd Abbász palesztin elnökhöz hű Fatah “véget vet a Hamász-tagok és -vezetők üldözésének a megszállt Ciszjordániában", és “szabadon enged minden foglyot".

A Hamász szerint több száz aktivistájukat tartja fogva a Fatah a Palesztin Hatóság ciszjordániai börtöneiben.

Egy magas rangú ciszjordániai Fatah-tisztségviselő viszont éppen azzal fenyegetőzött szerdán Rámalláhban, hogy további Hamász-tagokat vesznek őrizetbe, ha az iszlamista mozgalom nem engedi át a Fatah több mint 400 gázai övezeti tagját az augusztus 4-én Betlehemben tartandó tanácskozásra.

Abbász elnök kijelentette, lemondja a Fatah húsz év óta első kongresszusát, ha a szervezet gázai övezeti tagjai nem vehetnek részt azon.

A Fatah 44 éves történetében ez lenne a hatodik kongresszus, az előzőt, az ötödiket 1989 augusztusában Tuniszban tartották.

A Hamász és a nála mérsékeltebb Fatah között éles az ellentét azóta, hogy az előbbi 2007 júniusában megkaparintotta az ellenőrzést a Gázai övezet fölött, és kiűzte onnan az Abbászhoz hű mozgalom biztonsági erőit. Egyiptom próbál közvetíteni a két palesztin fél között.

1595889640