Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A Hamászt is bevonják a béketárgyalásokba?

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2009. február 27. 9:02

A közel-keleti békefolyamat irányának módosítását és a Hamásszal való tárgyalások megkezdését szorgalmazzák korábbi válságövezetekben sikerrel közvetítő személyiségek.

A londoni Times csütörtöki számában közzétett nyílt levelükben úgy vélik, hogy a Hamászt nem lehet többé kirekeszteni a tárgyalásokból, hanem be kell vonni a politikai folyamatba.

A mintegy tucatnyi aláíró a közel-keleti kvartett elzárkózó magatartásában a tárgyalások leküzdhetetlen akadályát látja.

A kvartett (Egyesült Államok, Oroszország, ENSZ, Európai Unió) mindaddig kizárja a közvetlen párbeszédet a Hamásszal, amíg a radikális iszlamista szervezet nem ismeri el Izrael jogát a létezéshez.

“Akár tetszik nekünk, akár nem, a Hamász nem fog eltűnni. Nélküle nem lehetséges izraeli-palesztin megállapodás a békéről. Az elszigetelés politikája csak tovább fokozza a keményvonalas (palesztinok) hajthatatlanságát" – mutatnak rá a nyílt levél aláírói.

Közöttük van a Nobel-békedíjas John Hume volt politikus és Chris Patten, az Európai Unió volt biztosa. Mindketten közreműködtek az észak-írországi békefolyamat sikerre vitelében.