Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Húsz év al-Kaida tagságért

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2009. február 27. 8:56

Húsz év börtönre ítéltek egy amerikai férfit, aki beismerte, hogy csatlakozott az al-Kaidához és másokkal együtt terrorista merényleteket tervezett európai és egyesült államokbeli célpontok ellen.

A 44 éves férfi Christopher Paul néven született az Egyesült Államokban. Miután áttért az iszlám hitre, felvette az Abdul Malek nevet.

A vádirat szerint Paul az 1990-es évek elején csatlakozott az al-Kaidához, majd a terrorista szervezet tagjaként harcolt Afganisztánban és Boszniában.

Paul beismerte, hogy 1999-ben arra tanította egy németországi iszlamista terrorista sejt tagjait, hogyan használjanak robbanószereket.

A bíróság megállapította, hogy a vádlott 2002-ben, az Ohio szövetségi állambeli Columbusban két társával merényletek végrehajtására szőtt összeesküvést. A két másik férfi szintén bűnösnek vallotta magát. Mindketten börtönbüntetésüket töltik más merénylettervekkel összefüggésben 2003, illetve 2007 óta.

Az Ohióban csütörtökön meghozott ítélet vádalku eredménye. A bíróság ejtette azt a vádat, hogy Paul fegyverrel látott el terroristákat, ő pedig beismerte azt a vádpontot, hogy összesküvést szőtt tömegpusztító fegyverek használatára.

CímkékAfganisztán