Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A harcképtelenné tétel a cél, nem a halál

Szöveg: Háború Művészete |  2008. október 16. 8:57

25 millió dollár értékben vásárol az amerikai tengerészgyalogság a Raytheon vállalattól olyan fegyvereket, melyek halálos sebesülés nélkül is harcképtelenné teszik az ellenfelet.

A tárgyalások folyamatosan zajlanak a leendő szerződő felek között, de előreláthatólag 5 darab Silent Guardian nevű rendszert fognak vásárolni, melyek igen jó szolgálatot tehetnek majd Afganisztánban is.

A rendszer különlegessége, hogy olyan sugarakat bocsát ki – akár 250 méteres távolságra is – melyek sérülést okoznak a bőr felszínén. Nem halálos sebek ezek, de tökéletesen alkalmasak arra, hogy rövid ideig elterelje az ellenség figyelmét.

A Silent Guardian képes egy tömeg átpásztázására, de az egyéni célpontok bemérésére is kiválóan alkalmas. Hasonló rendszereket már az 1990-es évek közepétől fejleszt az Egyesült Államok, és egyre nagyobb szerephez jutnak ezek az ideiglenes „bénító" fegyverek a XXI. században.

A tengerészgyalogosokon kívül előreláthatólag a rendőrség és a biztonsági szervezetek is rendelnek majd a Silent Guardian rendszerből.

CímkékAfganisztán