Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A harmadik világháborúval riogatnak az interneten

Szöveg: hvg.hu/honvedelem.hu |  2008. július 11. 22:07

A Sophos biztonságtechnikai cég szakértői szűrtek ki olyan pánikkeltő spameket, amelyek szerint az amerikai csapatok összecsaptak az iráni haderővel, kirobbant a harmadik világháború.

Az e-mailek “Elkezdődött a harmadik világháború", “20000 amerikai katona Iránban", illetve “Az amerikai hadsereg átkelt az iráni határon" tárggyal olvashatóak, a bennük olvasható szöveg szerint a különlegesen kiképzett elit Delta-kommandó a légierő támogatásával átkelt az iráni határon és leverte az ottani hadsereg ellenállását.

Az emailben az is olvasható, hogy egy amerikai katona videóra rögzítette a harmadik világháború első perceit, ezt pedig egy linkre való kattintással meg is lehet tekinteni. Azok a felhasználók azonban, akik követik a linket, egyszerre kapnak gépükre egy rosszindulatú JavaScript kódot és egy trójai vírust is.

A Sophos fő technológiai szakértője, Graham Cluley szerint a spammerek azt az egyszerű tényt használják ki, hogy a legfrissebb híreket nagyon sokan közvetlenül az internetről szerzik be, akiknek pedig hozzátartozói élnek a Közel-Keleten, gondolkodás nélkül fognak kattintani a videóra. Cluley szerint nem lehet eléggé hangsúlyozni az alapvető védelmi módszereket, miszerint nemcsak az antivírus-programokat kell frissíteni, hanem kétes emailekből sosem szabad linkeket követni.

Címkéklégierő