Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A határmenti lakosokat is oltják

Szöveg: Mészáros József | Fotó: a szerző felvételei |  2021. július 2. 16:48

Péntektől Magyarország kiterjesztette az oltás lehetőségét a környező országok határ menti lakóira, akiket a Magyar Honvédség mobil oltóállomásain is fogadnak a határokhoz közel – így például Kárpátalja szomszédságában Barabáson, Lónyán és a záhonyi vasútállomáson.

20210702-oltobusz-zahony (1)

„Shubokban” érkeznek az oltásra várók a záhonyi vasútállomásra – mondta el a helyszínen július 2-án, pénteken reggel dr. Mátyus Mária orvos ezredes, a Magyar Honvédség főszakorvosa, az MH Egészségügyi Központ Parancsnokságának vezető szakreferense. Mint utalt rá: a beérkező vonatokról leszállók kisebb-nagyobb hullámokban jelentkeznek a honvédség oltóbuszánál.

„Az oltást magyar és nem magyar, 18 év feletti állampolgárok egyaránt megkapják a regisztrációt követően, annak érdekében, hogy a járvány terjedésének a határon gyakran átkelők körében is elejét vegyék. A cél ezzel – természetesen – nem csak a határon inneni, de a határon túli magyarok védelme is” - fogalmazott az orvos ezredes. Hozzátette: olyanok is jelentkeznek oltásra szép számban, akik a Magyarországénál jóval alacsonyabb átoltottságú Ukrajnában még nem kerültek volna sorra jó ideig.

20210702-oltobusz-zahony (4)

Dr. Mátyus Mária szerint az adminisztráció a kezdeti nehézségek után napról napra gördülékenyebben fog menni, hiszen az eddig megszokottól eltérően most nem magyar adatokkal, hanem – például – külföldi TAJ-számokkal kell dolgozniuk. Beszámolt arról is: a határon túli lakosoknak szóló oltási lehetőség hírét a hazai médiumokon kívül a kárpátaljai kétnyelvű rádió- és televízióműsorok is közzétették.

„A Magyar Honvédség a határmenti oltóbuszos jelenlétet első körben augusztus elsejéig tervezi” – tájékoztatott az orvos ezredes. Az oltást végző és az abban segédkező állomány általában háromnapos turnusokban dolgozik, de van olyan is, aki 1-2 hétre vállalta a feladat elvégzését.

20210702-oltobusz-zahony (7)

Pénteken nem csak Záhonyban, hanem a közeli Lónyán és Barabáson is megkezdték a határ túloldalán élők oltását a honvédség munkatársai. Az oltóbuszokon kívül határközeli kórházakban is felvehetik a vakcinát a Kárpátalján élők, oda buszok szállítják őket a határról. Románia, Horvátország, Szlovénia, Szlovákia és Ausztria határhoz közeli lakosai szintén kijelölt kórházi oltópontokon vehetik fel a vakcinát útlevelük és személyi irataik, lakcímigazolványuk bemutatásával.

A regisztrációval kapcsolatos bővebb információk itt érhetők el.