Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Mészáros József

20210609-oltobusz (6)

Távolabbi településekről is felkeresik a mobil oltópontokat

2021. június 9. 18:16

Európai viszonylatban már-már egyedülállónak számít a koronavírus-járvány elleni védekezésben Magyarországon az oltóbuszok hadrendbe állítása. A hadrendbe állítás jelen esetben nem jelképes túlzás, hiszen a speciális járművek – más néven: mobil oltóállomások – a Magyar Honvédség üzemeltetésében és koordinálásával, honvédségi szakszemélyzettel járják az ország kistelepüléseit. Június 9-én a Baranya megyei Mágocson segítettek a lakosság minél teljesebb körű átoltásában.

20210604-oltobusz (1)

Honvédségi mobil oltópont a déli határszélen

2021. június 4. 21:35

A magyarországi kistelepülések sem maradnak ki az oltási programból: azokon a helyeken, ahol nehezebben lehet megteremteni a koronavírus elleni oltási program személyi és tárgyi-infrastrukturális feltételeit, ott teszik a legnagyobb szolgálatot ezekben a napokban a Magyar Honvédség oltóbuszai. A honvédségi mobil oltóállomások egyike június 4-én, pénteken reggel a Baranya megyei Alsószentmártonba érkezett.

REPKORHAZ

A Repülőkórház

2021. április 26. 7:26

Hegymászók is kerülhetnek oxigénhiányos állapotba, de velük összehasonlítva – ugyanazon a magasságon – ez a pilótáknál sokkal könnyebben válik életveszélyessé. Bizonyos esetekben pedig a fiatal kor és az egészség hátrány is lehet – ilyen és ehhez hasonló meglepetésekkel szolgált a dr. Tótka Zsolt alezredessel folytatott beszélgetés, de a magasság-élettani osztály vezető főorvosa a világ valamennyi vadászpilótáját, vadászgépét érintő, máig megoldatlan fejtörőről is említést tett sorozatunk harmadik részében.

Repülőkórház (1)

A Repülőkórház

2021. március 12. 7:17

Aligha van még egy olyan kórház hazánkban, ahol annyi makkegészséges ember fordul meg páciensként, mint amennyi a kecskeméti MH Egészségügyi Központ Repülőorvosi-, Alkalmasságvizsgáló és Gyógyító Intézetben – tisztességes becenevén, a Repülőkórházban.

20210224-kecskemet-repulokorhaz  (4)

A Repülőkórház

2021. február 25. 7:25

Aligha akad olyan ember, aki ne kapná fel a fejét és kezdené el fürkészni az eget, ha meghallja egy sugárhajtású vadászrepülőgép hangját. Aztán ha a hasadó hangú égbolton sikerül megpillantania az apró pöttyöt, csodálkozva állapítja meg: milyen hangos, pedig milyen messze jár már! A repülés megjelenése óta foglalkoztatja az emberek fantáziáját a repülőgép.

Katona_József_gyűjtemény (24)

Az ember, akit megszállt a repülés

2021. február 22. 7:22

Magyarországon, a Somló-hegy lábánál éldegél egy nyugállományú katona, akinek különleges gyűjteménye van. E gyűjteménynek az a különös ismertetőjele, hogy kiismerhetetlen. Egy-egy darabját ugyan azonosítani tudja szakember, de egy része mindig rejtve marad a szemlélődő elől.

Sándorfalva (2)

Földrobbantók

2021. február 18. 7:19

„Nem a fülünket akarjuk megdolgoztatni 22 kiló TNT-vel, hanem a földet” – válaszolja Tövis Viktor főhadnagy, az MH 5. Bocskai István Lövészdandár Művelettámogató Műszaki Zászlóalj 1. Műszaki Századának parancsnoka a kérdésre: mennyire lesz hangos?

Antal_ezds (nyitó)

Ezredélen

2021. február 15. 15:55

Létezik egy fegyvernem, amely nélkül nincs hadsereg. Ők a műszakiak. A régi időkben utászoknak hívták őket, mert elsősorban utat kellett építeniük mocsáron, folyókon, zergejárta sziklákon keresztül. Amerre a hadnak épp mennie kellett. Nem kérdezték, lehetséges-e; csak annyi volt az ukáz: kell. Ma a műszakiak feladatköre jócskán meghaladja történelmi elődeikét; az egyik legmagasabb szintű mérnöki tudást felhalmozó katonai szakmát testesítik meg.

KV-1

„Víztartályok” két világháborúban

2021. január 31. 14:45

A kezdetben víztartályoknak – angolul: tank – álcázott harckocsik ázsiója, igazán a harmincas évek közepére növekedett odáig, hogy az akkor még egymás mellett békében éldegélő nemzetek hadvezetésében sorra felmerült egy nehéz harckocsi hadrendbeállításának gondolata. Mintha mindegyikük tisztában lett volna azzal, hogy az első világháborút lezáró békefeltételek csak kényszerű tűzszünetet generáltak a szemben álló felek között...

20210122-harckocsik-Tiger_3

„Víztartályok” két világháborúban

2021. január 24. 17:29

Az első világháború idején, az angolok által víztartályoknak – tanknak – álcázott páncélosok fénykora valójában csak néhány évvel a második világégés előtt kezdődött. Érdekes tény, hogy a németek, amennyire hidegen hagyta őket a műfaj 1914-1918 között, annál inkább váltak úttörőkké a korszerű páncélosok fejlesztésének terén. Ezúttal ők ébredtek előbb, 1939-ben alaposan meglepve ellenfeleiket. A legendás trapéz-dizájn eltűnt és a harmincas évek közepén Németországban megszületett a mai is jól ismert és használatos harckocsiforma: lánctalp-téglatest-torony.