Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Mészáros József

20210224-kecskemet-repulokorhaz  (4)

A Repülőkórház

2021. február 25. 7:25

Aligha akad olyan ember, aki ne kapná fel a fejét és kezdené el fürkészni az eget, ha meghallja egy sugárhajtású vadászrepülőgép hangját. Aztán ha a hasadó hangú égbolton sikerül megpillantania az apró pöttyöt, csodálkozva állapítja meg: milyen hangos, pedig milyen messze jár már! A repülés megjelenése óta foglalkoztatja az emberek fantáziáját a repülőgép.

Katona_József_gyűjtemény (24)

Az ember, akit megszállt a repülés

2021. február 22. 7:22

Magyarországon, a Somló-hegy lábánál éldegél egy nyugállományú katona, akinek különleges gyűjteménye van. E gyűjteménynek az a különös ismertetőjele, hogy kiismerhetetlen. Egy-egy darabját ugyan azonosítani tudja szakember, de egy része mindig rejtve marad a szemlélődő elől.

Sándorfalva (2)

Földrobbantók

2021. február 18. 7:19

„Nem a fülünket akarjuk megdolgoztatni 22 kiló TNT-vel, hanem a földet” – válaszolja Tövis Viktor főhadnagy, az MH 5. Bocskai István Lövészdandár Művelettámogató Műszaki Zászlóalj 1. Műszaki Századának parancsnoka a kérdésre: mennyire lesz hangos?

Antal_ezds (nyitó)

Ezredélen

2021. február 15. 15:55

Létezik egy fegyvernem, amely nélkül nincs hadsereg. Ők a műszakiak. A régi időkben utászoknak hívták őket, mert elsősorban utat kellett építeniük mocsáron, folyókon, zergejárta sziklákon keresztül. Amerre a hadnak épp mennie kellett. Nem kérdezték, lehetséges-e; csak annyi volt az ukáz: kell. Ma a műszakiak feladatköre jócskán meghaladja történelmi elődeikét; az egyik legmagasabb szintű mérnöki tudást felhalmozó katonai szakmát testesítik meg.

KV-1

„Víztartályok” két világháborúban

2021. január 31. 14:45

A kezdetben víztartályoknak – angolul: tank – álcázott harckocsik ázsiója, igazán a harmincas évek közepére növekedett odáig, hogy az akkor még egymás mellett békében éldegélő nemzetek hadvezetésében sorra felmerült egy nehéz harckocsi hadrendbeállításának gondolata. Mintha mindegyikük tisztában lett volna azzal, hogy az első világháborút lezáró békefeltételek csak kényszerű tűzszünetet generáltak a szemben álló felek között...

20210122-harckocsik-Tiger_3

„Víztartályok” két világháborúban

2021. január 24. 17:29

Az első világháború idején, az angolok által víztartályoknak – tanknak – álcázott páncélosok fénykora valójában csak néhány évvel a második világégés előtt kezdődött. Érdekes tény, hogy a németek, amennyire hidegen hagyta őket a műfaj 1914-1918 között, annál inkább váltak úttörőkké a korszerű páncélosok fejlesztésének terén. Ezúttal ők ébredtek előbb, 1939-ben alaposan meglepve ellenfeleiket. A legendás trapéz-dizájn eltűnt és a harmincas évek közepén Németországban megszületett a mai is jól ismert és használatos harckocsiforma: lánctalp-téglatest-torony.

A7V

„Víztartályok” két világháborúban

2021. január 16. 15:44

Az angol harckocsik – vagy ahogy álcázták: mozgó víztartályok, tankok – gyártásának, fejlesztésének lendülete a szövetséges francia hadvezetés is megihlette, ám a hegyomlásnyi, csörömpölő, csigalassúságú páncélosok helyett ők inkább a tömegével bevetett, kicsi, de fürge harcjárművekből álló „méhrajokat” vélték hatásosnak.

20201230-francia-idegenlegio  (0)

Mintegy 300 magyar szolgált az első világháborúban a francia idegenlégióban

2021. január 6. 19:17

„A közzétett kartotékokból még közel ezer áttanulmányozása van hátra” – mondja Palócz Márk, a Pécsi Tudományegyetem bölcsészhallgatója. A kartotékokat a francia nemzeti hadilevéltár tette kutathatóvá a közelmúltban, és az elhíresült idegenlégióban szolgált katonák – köztük magyarok – adatait tartalmazzák, 1886-tól kezdődően.

Austro-Daimler

„Víztartályok” két világháborúban

2020. december 31. 17:49

Igen, víztartályok. Az első harckocsi prototípusát hívták az angolok „tank”-nak, azaz magyarul víztartálynak, lévén rettegtek az ellenséges kémektől. A titkolózás odáig ment, hogy még az angliai gyár munkásai is úgy tudták, mozgatható víztartályokat készítenek fontos mezopotámiai agrárberuházásokhoz.

20201228-hobol 02

I. világháború – alig akad baranyai falu hősi emlékmű nélkül

2020. december 29. 15:57

Töretlen hűség az uralkodóhoz, töretlen hűség a Monarchiához – ez volt tán legfőbb jellemzője a magyar honvéd tisztikarnak az első világháború kitörését megelőzően, illetve mindvégig a Nagy Háború alatt.