Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A katonaélet sava-borsa - gyerekeknek

Szöveg: Mészáros József | Fotó: MH 6. TVE és a szerző |  2021. augusztus 17. 7:17

Újabb honvédelmi tábor nyitotta meg kapuit augusztus 16-án, hétfőn: a Tolna megyei Szekszárd szomszédságában, Sötétvölgyben a harcászat rejtelmeivel ismerkedhetnek meg a gyerekek. Jakab Attila százados, táborparancsnok szerint, aki szívvel-lélekkel vesz részt a foglalkozásokon, az nagyon erős alapokat szerezhet ebben a műfajban.

Hétfőn kezdődött és pénteken fejeződik be a Szekszárd melletti Sötétvölgyben az MH 6. Sipos Gyula Területvédelmi Ezred (MH 6. TVE) 69. Horváth József Területvédelmi Zászlóaljának szervezésében megrendezett Honvédelmi Harcos Tábor, amely a katonai létről, az arra jellemző kötött életformáról, a harcászatról szól – és ahol a táborlakók testközelből, „valódi” katonák közvetítésével ismerkedhetnek meg mindezek alapjaival.

20210816-szekszard-honvedelemi-tabor (7)

Mint arról Jakab Attila százados, a MH 6. Területvédelmi Ezred 69. Zászlóalj kiképző századának parancsnoka, táborparancsnok a helyszínen beszámolt: a 15-18 éves, Szekszárd környéki gyerekek az előttük álló napokban – az alaki gyakorlatok mellett – megismerkednek a harcászat, azon belül is például a tereptan és a katonai önvédelem alapjaival. A táborlakók ezen kívül az egyik éjszaka során betekintést nyerhetnek a legkötöttebb harcfeladatba, az őrszolgálatba is.

Ugyanakkor – hívta fel a figyelmet Jakab százados – szem előtt tartják, hogy nem katonai kiképzésről van szó, tehát mindenképpen hasznos, de egyben élvezetes és emlékezetes hetet szerveznek a gyerekeknek. Megismertetik őket a látványosabb elemekkel, „aztán, hogy ki mit sajátít el belőle, az rá van bízva. Ha valaki komolyan veszi a foglalkozásokat, odafigyel, az elég jó alapokat tud összeszedni nálunk” – szögezte le.

20210816-szekszard-honvedelemi-tabor (5)

A biztosítóállomány – amely segít ebben – 11 fős, közülük három kadét és két tartalékos állományú pedagógus.

A tábor megnyitójának napján a gyerekek kipróbálhatták a HM Zrínyi Nonprofit Kft. vadászrepülőgép-szimulátorát is.