Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Nagyboldogasszony napja alkalmából koszorúztak Szolnokon

Szöveg: Kabdebon Szabolcs hadnagy | Fotó: Simon Zoltán zászlós |  2021. augusztus 17. 8:31

A repülők védőszentje, Nagyboldogasszony napja alkalmából tartottak koszorúzást az MH 86. Szolnok Helikopter Bázison, a repülőemlékműnél a laktanyában települő alakulatok és intézmények parancsnokai, vezetői, valamint a nyugállományú katonák augusztus 15-én, vasárnap.

szolnok-koszoruzas (1)

Minden év augusztus 15-e Nagyboldogasszony ünnepe, a keresztény világ legnagyobb Mária-ünnepe. 1920. március 24-én XV. Benedek pápa a repülősök védőszentjévé nyilvánította Máriát.

Az államalapítás ünnepe és Nagyboldogasszony ünnepe nemcsak időpontjában, hanem lényegiségében is közel áll egymáshoz. A magyarság Mária tisztelete ezer éves múltra tekint vissza. Szent István királyunk koronáját, országát és ennek minden népét a Boldogságos Szűzanya oltalmába ajánlotta. Fontos üzenetet hagyott hátra első királyunk. A lovagiasság, az önfeláldozás fontos szerepet játszott az államalapító életében és ma is meghatározó a repülők íratlan erkölcsi szabályai között.

szolnok-koszoruzas (3)

„Az elmúlt évek óriási változásokat hoztak a magyar katonai repülés történetében, köszönhetően a Zrínyi 2026 Honvédelmi és Haderőfejlesztési Programnak. Pilótáink vadonatúj, modern repülőgépeken, és helikoptereken repülnek, és a fejlesztéseknek köszönhetően haderőnk a jövőben új képességekre tesz szert. De a fejlődés és modernizáció közepette sem szabad megfeledkeznünk azokról a bajtársainkról, akik már sajnos nem lehetnek velünk, de életükben hatalmas részt vállaltak hivatásukkal a repülés, ezen belül a katonai repülés történetében” - mondta a megemlékezésen Simon Zsolt István alezredes, a szállítóhelikopter zászlóalj megbízott parancsnoka.

szolnok-koszoruzas (2)