Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Berta Tibor tábori püspök: Szent István a katonák megbecsülésére buzdította fiát

Szöveg: Mészáros József | Fotó: az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye és Szakál Szebáld felvételei |  2022. augusztus 21. 14:14

Minden magyar katona védőszentjét és annak történelmi-spirituális szerepét méltatta Berta Tibor püspök, Magyarország katonai ordináriusa a Szent István-nap alkalmából megtartott ünnepi misén augusztus 20-án, szombaton, a budapesti Szent István-bazilikában. Az Erdő Péter bíboros, prímás által celebrált alkalmon számos egyházi és közjogi méltóság vett részt: mások mellett Novák Katalin köztársasági elnök, Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter, valamint a Magyar Katolikus Püspöki Kar számos tagja is.

2022.08.20_Miniszteri_bazilika 11

Bevezető szavaiban Erdő Péter bíboros úgy fogalmazott: amikor hazánk katonai ordináriusát, Berta Tibor püspököt felkérte az augusztus 20-ai szentmise ünnepi szónokának, még nem volt tudható, hogy „személyének és hivatásának ilyen különleges aktualitása lesz”. Azt kérte: a szentmisén különösen is imádkozzunk hazánkért, népünkért és világ békéjéért.

Berta Tibor tábori püspök szentbeszédében felidézte: Szent István király olyan uralkodó volt, aki számos kihívás közepette vezette országát, nagy határozottsággal folytatta apja, Géza nagyfejedelem állam- és egyházszervezést elindító munkáját. Vaskezű hadvezérnek nevezte, „aki az ország belső nyugalmát és külső békéjét egyaránt meg tudta valósítani, uralkodói művét a későbbi viharok bár megtépáztak, de lerombolni nem tudták.”

A püspök Szent István egyik fő művének a magyarság keresztény hitre való áttérítését nevezte. Államférfisága – emelte ki – Istenbe vetett hitéből fakadt, amely hit nem csak olvasó, hanem radikálisan tettekre váltó hit volt.

Berta Tibor tabori puspok2

Mint fogalmazott: fiának, Imre hercegnek írt intelmeiben „katonai nyelven szólva (...) egyfajta parancsot adott” - egyebek mellett - a katonák megbecsülésére vonatkozóan. „Az uralom negyedik dísze a főemberek, ispánok, vitézek hűsége, erőssége, szerénysége, szívessége és bizalma. Mert ők országod védőfalai, a gyengék oltalmazói, az ellenség pusztítói, a határok gyarapítói. Legyenek ők, fiam, atyáid és testvéreid. Katonáskodjanak, ne szolgáljanak, uralkodj mindannyiukon harag, gőg, gyűlölség nélkül, békésen, alázatosan, szelíden...”.

Napjaink történéseire áttérve Berta Tibor püspök úgy fogalmazott: „nagy szomorúsággal és nem kis döbbenettel kell megállapítani – bár a történelem során sajnos nem először – hogy az emberi közösség életében olyan mérhetetlen erővel előtörő gonoszság kapott lábra, mely még az ember rosszra való hajlamából is csak nehezen magyarázható meg. „Ha személyiségünk, énünk, szívünk legmélye kapcsolatba lép Jézus által az Atyával a Szentlélekben, akkor ez menthet meg bennünket, családjainkat, nemzetünket, országunkat. Szent István király, könyörögj hazánkért és népünkért! – zárta szentbeszédét Berta Tibor tábori püspök.

A hagyományosan szabadtéri ünnepi szentmisét ezúttal – az operatív törzs ajánlása alapján – a rossz időjárási viszonyokra való tekintettel a Szent István-bazilika falain belül tartották meg. Az alkalmat a Szent István téren ezrek kísérték figyelemmel kivetítőkön keresztül. Ugyancsak a várható rossz időjárásra való tekintettel nem tartották meg a Szent Jobb-körmenetet, helyette zenés imaórára került sor a bazilikában, melynek végén Erdő Péter áldást adott az ereklyével.

Szent Jobb koronaorok

A szentmisén – mások mellett - részt vett Novák Katalin köztársaság elnök, Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter, Sulyok Tamás, az Alkotmánybíróság és Varga Zs. András, a Kúria elnöke, Lévai Anikó, Orbán Viktor miniszterelnök felesége, Lomnici Zoltán, az Emberi Méltóság Tanácsának elnöke, Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára, Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára, valamint Fülöp Attila, a Belügyminisztérium gondoskodáspolitikáért felelős államtitkára.

A Magyar Katonai Ordinariátusnak kiemelt szerep jutott a szombat reggeli Kossuth téri tisztavatáson is: az eskütétel itt régi-új elemmel bűvült, amikor a tábori lelkészi szolgálat vezetői Szent István királyhoz, minden magyar katona védőszentjéhez fohászkodtak.