Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Polgárőrök ezreinek mondtak köszönetet

Szöveg: Mészáros József | Fotó: a Magyar Honvédség Parancsnoksága, a szerző felvételei |  2022. június 25. 17:57

Négy év után újra Bács-Kiskun megye adott otthont az Országos Polgárőr Napnak június 25-én. A nagyszabású bakodpusztai eseményen több ezer polgárőr és érdeklődő vett részt. A rendezvényre mások mellett kilátogatott dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka, dr. Balogh János rendőr altábornagy, országos rendőrfőkapitány, dr. Túrós András, az Országos Polgárőr Szövetség (OPSZ) elnöke, dr. Bolcsik Zoltán, a Belügyminisztérium rendészeti államtitkára és Berta Tibor dandártábornok, katolikus tábori püspök is.

Dunapataj (1)

Nagy érdeklődés mellett, rendkívül gazdag programkínálat közepette rendezték meg szombaton a Dunapataj községhez tartozó Bakodpusztán a XXVII. Országos Polgárőr Napot.

Túrós András, az OPSZ elnöke beszédében kiemelte, hogy jó döntés volt a rendezvény helyszínéül Dunapatajt választani, egyúttal köszöntötte az ország mintegy 65 ezer fős polgárőrségét. Jelenleg – szögezte le – a polgárőrség az egyetlen olyan társadalmi szerveződés, amely az alkotmányos jogállam rendészeti szerveinek valódi és megbízható partnere a közbiztonság védelmében. „Mindenütt azt halljuk és hangoztatjuk, hogy a közbiztonság közösségi termék, hogy a jó közbiztonságot csak társadalmi összefogással lehet megteremteni. A mai Országos Polgárőr Nap fényesen bizonyítja, hogy Magyarországon a társadalmi összefogás létezik” – utalt Túrós András az egybegyűltek magas számára.

Dunapataj (5)

Dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy beszédében egy háborús történetet hozott példaként a bajtársi kapcsolatok illusztrálására. „Egy támadás után, amikor a célobjektumot elfoglalta a szakasz, az egyik apród odamegy a parancsnokához: uram, a társam kint maradt a harctéren, hadd menjek ki érte. A parancsnok azt mondja: ne menj, fiam, ő odavan már, maradj itt, készüljünk a következő csatára. A fiú mégis kimegy a társáért, a vállán viszi vissza, de közben ő is halálos sebesülést kap. Mikor visszaérnek, a parancsnok felelősségre vonja: Látod? Most nem egyet, hanem kettőt veszítettem. Megérte? A fiú csak annyit mondott: Meg uram. Tudja, mikor odaértem, a társam még élt és azt mondta, barátom, tudtam, hogy visszajössz.” „Én azt gondolom, hogy mi mind hasonlóképpen gondolkodunk. Legyen szó járványról vagy határvédelemről, bízvást számíthatunk egymásra, legalább annyira, ahogy a történetben a két bajtárs” – magyarázta az altábornagy.

Dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy köszönetet mondott a polgárőrök honvédséget támogató segítségéért. „Közösen dolgozunk azon, hogy a magyar emberek békében, biztonságban élhessenek Magyarországon” – emelte ki a Magyar Honvédség parancsnoka.

Dunapataj (4)

Balogh János rendőr altábornagy is megköszönte beszédében a polgárőrök rendőrség munkájában való segítő részvételét. Köszönetet mondott Dunapatajnak és Dusnoki Csaba polgármesternek, Csóti András Károly alpolgármesternek a rendezvény befogadásáért és megszervezéséért. A szakmai kérdésekre áttérve felhívta a figyelmet a jelenleg egyszerre fennálló jelentős problémákra: a koronavírus-járványra, az orosz-ukrán háborúra, a gazdasági világválságra és az illegális migrációra. Utóbbit az egyik legsúlyosabb problémának nevezte: míg tavaly 122 ezernél valamivel több illegális migránssal szemben kellett intézkedni a magyar határon, addig ez a szám ebben az évben már több, mint 104 ezer. Míg tavaly egész évben 1277 embercsempész ellen lépett fel a magyar hatóság, addig idén már 777 embercsempész akadt fenn a rendőrség hálóján. „Ennek ellenére nincs ok a kétségbeesésre, hiszen erős szövetségesünkkel, a Magyar Honvédséggel minden nap vállt vállnak vetve küzdünk az ország déli határain, együtt tartjuk vissza az egyre erőszakosabb, egyre veszélyesebb és egyre elszántabb illegális migránsok áradatát” – szögezte le az országos rendőrfőkapitány.