Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Szünidei katonaélet, lovaglással

Szöveg: Mészáros József | Fotó: a szerző felvételei |  2021. augusztus 14. 7:38

Több helyszínen szervezett erre a nyárra is honvédelmi táborokat az MH 2. Vitéz Vattay Antal Területvédelmi Ezred. Mezőhegyesen huszonhat kisdiák ismerkedhetett meg katonai körülmények között a lovakkal, a lótartással – és persze a lovaglással augusztus 9-13 között.

Mezőhegyes (1)

Öt évvel ezelőtti indulásuk óta rendkívül népszerűek a gyerekek körében a nyári honvédelmi táborok – nincs ez másképp a hétfőn kezdődött mezőhegyesi lovastáborral sem, ahová a meghirdetést követő néhány napon belül betelt a meghirdetett harminc férőhely. Az ötnapos tábort szervező MH 2. vitéz Vattay Antal Területvédelmi Ezred 101. Fekete Imre Területvédelmi Zászlóaljának parancsnoka, Lipták József alezredes ottjártunkkor elmondta: jelenleg 14-15 éves gyerekek táboroznak a mezőhegyesi Ménesbirtok szomszédságában.

A gyerekek a táborokban honvédelmi ismereteket szereznek, alaki foglalkozásokon, akadály- és sportversenyeken indulnak – egyszóval katonai körülmények között élnek néhány napig –, mindez Mezőhegyesen kiegészült a lótartás, a lovasélet gyakorlati-elméleti ismereteivel.

„A környéken többszáz éves hagyománya van a lovaskultúrának, ráadásul a híres Ménesbirtokon is nagy örömmel fogadtak bennünket, így éltünk a lehetőséggel” – magyarázta Lipták József, hozzátéve, hogy a katonaélet és a lovaskultúra nagyon vonzó kombináció a táborozók számára. „Ezek a gyerekek itt jó értelemben véve megfertőződnek a katonasággal, megkapják a kezdő impulzust a Magyar Honvédség felé vezető úton, ami – bárhogy alakul is a későbbiekben – mindenképpen előremutató” – hangsúlyozta az alezredes.

Mezőhegyes (5)

Az elmúlt néhány nap tevékenyen telt a gyerekek számára, ellátogattak a mezőhegyesi Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdasághoz, ahol lehetőségük volt kipróbálni a lovaglást – sokan közülük most először ültek lovon – és betekinthettek a lótartás, a lóápolás napi rutinjába is. Körülnézhettek a birtok állatorvosi részlegén, illetve beszámolókat hallhattak az őshonos állatok tartásáról, életmódjáról.

A tábori hétköznapok programjának része volt a már említett alaki foglalkozásokon túl – például – a honvédségnél rendszeresített géppisztoly airsoft-másának megismerése, valamint az előírás szerint nem kevesebb mint hat kilométeres menetgyakorlat, minden nap. Mindezek közben persze a rajparancsnokok – akik önkéntes területvédelmi tartalékos állományú pedagógusok – gondosan vigyáztak a gyerekekre; ahol kellett, segítettek, vagy éppen könnyítettek a terheiken.

Mezőhegyes (7)

Méhes Veronika táborlakó, a budapesti Szemere Bertalan Általános Iskola szeptembertől végzős tanulója elárulta: nagyon elfáradt az elmúlt néhány napban, ugyanakkor nagyon jól szórakozott. A mezőhegyesi már a második honvédelmi tábor, melyen részt vett. Ebben nincs semmi meglepő – mondta –, hiszen szülei hivatásos katonák, és ő maga is elgondolkozott már a katonai pályán. Most úgy vélte, jövőre sem hagyja ki a honvédelmi tábort, legfeljebb más tematikájút választ magának.

A péntek reggeli záróünnepségen – amelyen részt vett Pap István Tibor, Mezőhegyes polgármestere is – a táborlakók szüleik előtt adtak számot a megszerzett tudásról, ezt követően elismeréseket vehettek át, valamint kihirdették a hét közben zajlott versenyek eredményét. A vörös barett elismerés a tábor legkiválóbb diákjának jutalma minden honvédelmi táborban: ezt Mezőhegyesen Pászti Alex Nataniel táborozó érdemelte ki.

Dokumentumok